Zaczynamy od pokrojenia cebulki i wrzucenia jej na rozgrzany olej. Kiedy się zeszkli dodamy do niej pomidory. Musimy najpierw odlać z nich sos, tak aby na patelnię wrzucić tylko całe kawałki pomidorów, lekko rozgnieść je widelcem i dodać kilka ząbków czosnku (wg upodobań) przeciśniętych przez praskę. Kiedy to już zrobimy, musimy dusić je pod przykryciem 10 minut. W tym czasie kroimy na kawałki papryki i ananasy. Kiedy pomidory zaczną się rozpadać dodajemy do nich kawałki papryki, chwilę później ananasa i odsączoną kukurydzę. Po kolejnej chwili duszenia pod przykryciem (jakieś 5 minut) doprawiany sos octem winnym, cukrem, solą i pozostałymi przyprawami. Jeśli chcemy, aby kwasota sosu była naprawdę orzeźwiająca możemy dodać soku z cytryny – nie potrzeba go wiele, a wzbogaca efekt. Całość z przyprawami dusimy jeszcze kolejne 5 – 10 minut. Sos jest gotowy, kiedy papryka zmiennie, a pomidory całkiem się rozpadną. Możemy zagęścić go mąką, lub rozrzedzić wodą zależnie od tego, jak gęsty wyszedł i jaki chcemy uzyskać.
Jeśli zrobimy go więcej, świetnie się przechowuje – w zawekowanych słoiczkach może stać naprawdę długo.
Przepis na potrawę ze zdjęcia – blog kulinarny Kuchnia Ireny i Andrzeja:
Kurczak a la Maceio
łyżka ostrego sosu
pół puszki ananasa
łyżka musztardy
1 papryka
2 pomidory
ocet winny
filiżanka cukru
2 łyżki mąki (ziemniaczana)
sól
pieprz
olej
Czyste i doprawione kawałki kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy olejem i pieczemy. Kiedy kurczak się poecze, przygotowujemy sos.
Aby przygotować sos należy pomieszać cukier, ocet i mąkę ziemniaczaną. Mieszaninę gotujemy na małym ogniu, do czasu aż nabierze szklistości. Dodajemy musztardę, ostry sos oraz sos z ananasa. Mieszamy,
Kilka minut przed podaniem potrawy do sosu dodajemy kawałki ananasa, paprykę krojoną w paski i pomidory.
Tym sosem polewamy kurczaka i zapiekamy w piekarniku. Palce lizać!
Do takiego sosu potrzebujemy sporo składników – niezbędna jest puszka pomidorów oraz puszka ananasów. Poza tym 2 papryki – żółta i czerwona, cebula, puszka kukurydzy, czosnek, 2 łyżki octu winnego, 2 łyżki cukru, łyżeczka papryki, ½ łyżeczki curry, olej oraz, jeśli chcemy aby sos miał pikantny posmak – pół łyżeczki chilli bądź kilka kropel sosu chilli.
Znacie inny przepis na sos słodko-kwaśny? Podzielcie się nim w komentarzu.