Do przygotowania kulebiaka
Na ciasto:
0,5 kg mąki,
1 szkl. mleka,
3 dag drożdży,
czubata łyżką masła,
2 łyżki oleju,
2 jajka i jedno żółtko,
płaska łyżka cukru,
łyżeczka soli,
Na farsz:
1/2 kg kiszonej kapusty, najlepiej bardzo kwaśnej,
1/4 kg pieczarek,
100 g suszonych grzybów, czyli około 10 sztuk,
2 cebule,
sól, pieprz, cukier.
Zrobienie kulebiaka należy zacząć od przygotowania ciasta. Na początku drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Mleko nie może być zagotowane, należy je tylko podgrzać, by było cieple, ale nie gorące. Mąkę mieszamy z pozostałymi składnikami, do niej dodajemy mleko z drożdżami. Z tej mieszanki dokładnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Musi być w ciepłym miejscu i pod przykryciem.
W czasie, gdy ciasto rośnie można zrobić farsz. Najpierw suszone grzyby trzeba namoczyć w ciepłej wodzie na przynajmniej godzinę, a najlepiej na całą noc. Potem trzeba odcisnąć je (nie wylewać wody) i drobno pokroić. Kapustę szatkujemy i odciskamy. Umieszczamy ją w garnku i podlewamy wodą, w której moczyły się grzyby oraz dorzucamy same grzyby. Tak przygotowaną całość gotujemy około pół godziny, aż kapusta zmięknie. Jeśli uznamy, że kapusta jest zbyt kwaśna, można ją nieco posłodzić. Kapustę z grzybami po 30 minutach odcedzamy, dobrze odciskamy z wody i podsmażamy.
Cebulę kroimy w piórka, pieczarki dość drobno w kostkę i podsmażamy razem na drugiej patelni. Gdy odparuje z nich cały płyn, dodajemy do nich kapustę z grzybami i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ciasto, gdy wyrośnie, dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy i smarujemy gotowym farszem. Zwijamy wzdłuż długiego boku jak roladę. Gotowe kulebiaki pieczemy ok. 60 min. w 150 st. C.
Znacie inny przepis na kulebiak? Podzielcie się nim w komentarzu.