1 duży kurczak,
listek laurowy,
6 ziaren ziela angielskiego,
6 ziaren czarnego pieprzu duża cebula,
mała cebula,
olej słonecznikowy,
2 łyżki łagodnego proszku curry,
3 łyżki chutneyu z mango,
1 owoc mango,
łyżka pasty pomidorowej,
sok z 1 cytryny,
szklanka majonezu,
pół szklanki gęstego naturalnego jogurtu,
dojrzałe mango,
garść listków świeżej kolendry,
sałata i świeży ogórek (do podania)
Uwaga!
Potrawę warto przed podaniem potrzymać w lodówce. Wtedy będzie bardziej aromatyczna i skruszeje.
Na początku warto przygotować duży garnek. Wkładamy do niego umytego (w zimnej wodzie) kurczaka. Zalewamy zimną wodą, wspypujemy pieprz, liść laurowy i ziele angielskie. Następnie dorzucamy cebulę, którą wczesniej obraliśmy i poszatkowaliśmy. Przed postawieniem garnka na ogniu wspypujemy szczyptę soli. Doprowadzamy do wrzenia wodyKurczaka wstawiamy na bardzo duży ogień, tak aby zawrzało. Następnie zmniejszamy płomień, aby potrawa lekko pykała. W ten sposób kurczaka otoczy esencjonalny rosół.
Po ok 1,5 godziny kurczak powinien być miękki. To, czy mięso jest gotowe możemy sprawdzić za pomocą prostego tricku. Sok, który wypływa z kurczaka po naciśnięciu i nakłuciu ma być nie różowy, ale przeźroczysty. Kiedy nasz „rosół” jest gotowy, odstawiamy go na bok, aby przestygł.
Teraz zabieramy się za drugą część przepisu. Siekamy drobno małą debulkę, któą wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy ją, aż się zeszkli. Następnie dodajemy do niej curry – smażymy przez 1/2 minuty. Do tej mieszaniny wlewamy jedną szklanę rosołu (spod kurczaka), dodajemy chutney, pastę pomidorową oraz (to ważne!) sok z cytryny. Wszystko mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut. Następnie odstawiamy i studzimy. Kiedy przestygnie, dodajemy jogurt, majonez, przyprawy do smaku. Odstawiamy.
Następnie zabieramy się za mango, które obieramy i z którego usuwamy pestkę. Pozostały miąższ kroimy (najlepiej w kostkę). Wracamy do naszego kurczaka – zdejmujemy z niego skórę, usuwamy kości, dzielimy na dość duże kawałki.
Przygotowanego w ten sposób kurczaka, mango i świeżą kolendrę dodajemy do sosu i delikatnie mieszamy. Półmisek obkładamy liśćmi sałaty. Na nich kładziemy kurczaka w sosie i ozdabiamy plasterkami ogórka.
Znacie inny przepis na kurczaka w ziołach? Podzielcie się nim w komentarzu.