Wściekły pies, bardzo smaczny, oryginalny i obok kamikadze, jeden z bardziej popularnych shotów. Do jego wykonania, zarówno w warunkach domowych, jak i w każdym barze
18 ml wódki, gęsty sok malinowy, kilka kropel tabasco, szczypta pieprzu.
Cały sekret w przyrządzeniu wściekłego psa polega na wlaniu do kieliszków poszczególnych składników w odpowiedniej kolejności i z odpowiednią precyzją.
Wbrew pozorom i pomimo wielu przepisów, mówiących o tym, aby najpierw wlać do kieliszka sok malinowy, a później delikatnie wlewać wódkę, najlepiej łyżeczkami, aby się nie wymieszała z sokiem, istnieje inny, bardziej profesjonalny i właściwy sposób przyrządzenia tego drinka. Do kieliszka wlewamy w pierwszej kolejności wódkę, pozostawiając nieco miejsca na sok, następnie wlewamy sok po ściankach, delikatnie przechylając kieliszek. Dzięki dużej różnicy gęstości i konsystencji obu cieczy, odpowiednio wlane nie wymieszają się ze sobą, a sok osiądzie na dnie kieliszka. Następnie należy wpuścić do kieliszka kilka kropel tabasco (około 3) i całość posypać z wierzchu szczyptą drobno mielonego pieprzu.
Tak przygotowany drink pije się w całości, jednym łykiem. Nie należy go popijać. Wbrew pozorom, pomimo niebezpiecznie brzmiącej mieszanki tabasco, pieprzu i wódki, całość ostrego smaku niemal w całości jest zabijane przez znajdujący się na samym dnie i wypijany na samym końcu sok malinowy, który dodaje słodyczy.
Znacie inny przepis na Wściekłego Psa? Podzielcie się nim w komentarzu.