Wściekły pies, bardzo smaczny, oryginalny i obok kamikadze, jeden z bardziej popularnych shotów. Do jego wykonania, zarówno w warunkach domowych, jak i w każdym barze

18 ml wódki, gęsty sok malinowy, kilka kropel tabasco, szczypta pieprzu.

Cały sekret w przyrządzeniu wściekłego psa polega na wlaniu do kieliszków poszczególnych składników w odpowiedniej kolejności i z odpowiednią precyzją.

Wbrew pozorom i pomimo wielu przepisów, mówiących o tym, aby najpierw wlać do kieliszka sok malinowy, a później delikatnie wlewać wódkę, najlepiej łyżeczkami, aby się nie wymieszała z sokiem, istnieje inny, bardziej profesjonalny i właściwy sposób przyrządzenia tego drinka. Do kieliszka wlewamy w pierwszej kolejności wódkę, pozostawiając nieco miejsca na sok, następnie wlewamy sok po ściankach, delikatnie przechylając kieliszek. Dzięki dużej różnicy gęstości i konsystencji obu cieczy, odpowiednio wlane nie wymieszają się ze sobą, a sok osiądzie na dnie kieliszka. Następnie należy wpuścić do kieliszka kilka kropel tabasco (około 3) i całość posypać z wierzchu szczyptą drobno mielonego pieprzu.

Tak przygotowany drink pije się w całości, jednym łykiem. Nie należy go popijać. Wbrew pozorom, pomimo niebezpiecznie brzmiącej mieszanki tabasco, pieprzu i wódki, całość ostrego smaku niemal w całości jest zabijane przez znajdujący się na samym dnie i wypijany na samym końcu sok malinowy, który dodaje słodyczy.

Znacie inny przepis na Wściekłego Psa? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułMargarita – drink
Następny artykułKurczak w ziołach – przepis

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here