Choć Margarita jest jednym z najpopularniejszych long drinków, szczególnie w Stanów Zjednoczonych, gdzie ma go w swoim menu każdy bar, pochodzenie Margarity nie jest do końca znane. Legenda głosi, że po raz pierwszy wykonał ją w 1942 roku w Meksyku barman o imieniu Francisco „Pancho” Morales. Kiedy jeden z klientów zamówił w jego barze drink o nazwie Magnolia, barman nie znając ani jego składników ani proporcji, zaryzykował i stworzył nieznany, inny koktajl nazywając go bardzo podobnie do Magnolii, a mianowicie Margarita, co z języka hiszpańskiego oznacza stokrotkę. Drink tak zasmakował klientowi, że rozsławił go wśród innych klientów baru Moralesa, a inne meksykańskie bary, które pozazdrościły mu sławy, również zaczęły podawać u siebie Margaritę i w ten sposób rozpoczęła się jej popularność, trwająca aż do dziś.
Obecnie Margarita jest już podstawowym long drinkiem we wszystkich barach. Jej wykonanie nie jest zbyt skomplikowane i z powodzeniem, zaopatrując się w odpowiednie składniki, można wykonać ją samodzielnie w domu.
Do wykonania klasycznej Margarity
20 ml Triple Sec,
40 ml Tequili,
40 ml soku z cytryny,
szczypta soli oraz cytryna.
Wykonanie drinka rozpoczynamy od odpowiedniego przygotowania samej szklanki. Należy zamoczyć jej brzegi w wyciśniętym soku z cytryny, a następnie obtoczyć je w cukrze, tworząc w ten sposób oryginalną i łatwą do wykonania dekorację.
Wszystkie potrzebne do wykonania Margarity składniki należy wymieszać w shakerze z dodatkiem lodu, aby całość dobrze się połączyła i schłodziła. Następnie ostrożnie, aby nie zniszczyć dekoracji, należy przelać napój do szklanki, dodać dużą ilość lodu i ozdobić szklankę plasterkiem limonki, cytryny lub pomarańczy,
Znacie inny przepis na Margaritę? Podzielcie się nim w komentarzu