Gatunków, odmian i sposobów parzenia kawy jest bardzo dużo. Począwszy od lekkiej rozpuszczalnej kawy, przez kawę z mlekiem, aż po kawę po turecku. Jednak tym, co wielu z nas smakuje najbardziej jest cappucino. Jest to tradycyjna włoska kawa, którą przyrządza się w oparciu o espresso i spienione mleko. Smakuje wyśmienicie, można przyrządzić ją na wiele sposobów.
I choć wielu przyrządzanie cappucino kojarzy się albo z profesjonalnym ekspresem ciśnieniowym dostępnym dla niektórych tylko w kawiarniach lub z dostępnym w sprzedaży sypanym proszkiem (mającym po zalaniu wodą lub mlekiem zastąpić tradycyjne włoskie cappucino – nie ma nic bardziej mylnego).
Cappucino można również przygotować domowymi sposobami bez konieczności kupna drogiego ekspresu czy picia napojów jedynie zbliżonych konsystencją i smakiem do cappucino. Do przygotowania domowego cappucino
300 ml mleka, 300 ml wody, 2 łyżeczki mielonej kawy – im drobniejsza tym lepsza. Natomiast do dekoracji można przygotować cynamon, drobne kakao i czekoladę w proszku lub kilka kostek zwykłej mlecznej czekolady startej na tarce.
Przystępując do przyrządzenia domowego cappucino w pierwszej kolejności należy zagotować wodę i wrzątkiem zalać w szklance kawę. Wedle uznania można kawę posłodzić. Kiedy kawa będzie się parzyć, na niewielkim ogniu, uważając, aby go nie spalić, należy zagrzać mleko, tak aby było gorące. Następnie nim wystygnie trzeba je zmiksować specjalnym mikserem do ubijania mleka lub odpowiednią końcówką w normalnym mikserze. Piana powinna wytworzyć się z mleka już po kilku minutach. Tak przygotowane składniki należy przelać do filiżanek w proporcjach 1/3 kawy, 1/3 mleka i 1/3 pianki z mleka.
Cappucino można przed podaniem udekorować z wierzchu wiórkami czekolady, czekoladą w proszku lub szczyptą cynamonu.
Znacie inny przepis na Cappucino? Podzielcie się nim w komentarzu.