3-4 piersi kurczaka,
sok z 1 limonki,
1 łyżeczka soli,
1/2 łyżeczki pieprzu,
1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego,
1 łyżka sosu sojowego,
1 łyżka oleju,
1/2 szklanki wody,
1/2 słodkiej papryki,
1 posiekana łodyga selera naciowego,
1/2 cebuli (posiekanej),
1/2 szklanki pokruszonych orzeszków piniowych (lub orzeszków nerkowca)
Uwaga!
Przy ręcznym wyciskaniu soku z cytryny lub limonki warto wycisnąć sok przez palce, aby niepożądane pestki nie dostały się do dania.
-
Krok pierwszy
Piersi kurczaka nacieramy sokiem z limonki. Kroimy go na paski o długości około 5-7 centymetrów.
-
Krok drugi
Przyprawiamy solą, pieprzem, zielem angielskim oraz (do smaku) sosem sojowym.
-
Krok trzeci
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego kurczaka. Obsmażamy go.
-
Krok czwarty
Po jakimś czasie podlewamy go wodą, przykrywamy pokrywką, aby się dusił (aż będzie miękki).
-
Krok piąty
Dodajemy paprykę, seler, orzeszki i poszatkowaną cebulę.
-
Krok szósty
Danie smakuje najlepiej z ryżem, ale można je też serwować z chlebem.
Znacie inny przepis na kurczaka po chińsku? Podzielcie się nim w komentarzu.