3 piersi z kurczaka,
4 łyżki oliwy,
5 ziaren kardamonu,
1 kawałek cynamonu (o długości ok. 5 sm),
2 łyżeczki zmielonego imbiru (najlepiej świeżego),
1 1/2 cebuli,
2 łyżeczki zmielonego czosnku,
1 łyżeczka zmielonego kminu,
1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry,
1/4 łyżeczki kurkumy,
pół łyżeczki pieprzu Cayenne,
1 łyżka papryki w proszku,
1 łyżeczka garam masala,
1 duży pomidor,
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
150 ml wody lub puszka mleczka kokosowego,
sól,
pieprz,
150 ml jogurtu naturalnego,
świeża kolendra
Zabieramy sie do pracy. Czystą (umytą i okrojoną z nieprydatnych dodatków i żyłek) pierś kurczaka kroimy w kostki i lekko solimy. Nie można z tym przesadzić, dlatego bądźmy ostrożni. Siekamy pomidora i cebulę. W oddzielnym naczyniu mieszamy przyprawy: imbir, czosnek, kumin, kurkumę, kolendrę, pieprz cayenne, garam masalę i paprykę.
Natępnie na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej cynamon i ziarenka kardamonu. Bardzo szybko zdejmujemy przyprawy. Na tak przygotowaną oliwę wrzucamy cebulę, którą słażymy aż się zezłoci. Następnie dodajemy zmieszane wcześniej przyprawy. Całość mieszamy i smażymy około 1 minuty. Po tym czasie na patelnię wrzucamy pomidora i koncentrat pomidorowy. Smażymy przez 1 minutę. Następnie wlewamy wodę lub mleko kokosowe.
Kiedy wszystkie skłądniki się zmieszają, dodajemy kurczaka i mieszamy jeszcze raz. Teraz możemy chwilę odpocząć – kurczam ma się smażyć przez 10-12 minut.
Na koniec dolewamy jogurt i dusimy kurczaka pod przykrywką przez kolejne 5 minut.
Danie warto podawać z ryżem – wtedy smakuje najlepiej.
Znacie inny przepis na takiego kurczaka? Podzielcie się nim w komentarzu.