3 piersi z kurczaka,
4 łyżki oliwy,
5 ziaren kardamonu,
1 kawałek cynamonu (o długości ok. 5 sm),
2 łyżeczki zmielonego imbiru (najlepiej świeżego),
1 1/2 cebuli,
2 łyżeczki zmielonego czosnku,
1 łyżeczka zmielonego kminu,
1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry,
1/4 łyżeczki kurkumy,
pół łyżeczki pieprzu Cayenne,
1 łyżka papryki w proszku,
1 łyżeczka garam masala,
1 duży pomidor,
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
150 ml wody lub puszka mleczka kokosowego,
sól,
pieprz,
150 ml jogurtu naturalnego,
świeża kolendra

Zabieramy sie do pracy. Czystą (umytą i okrojoną z nieprydatnych dodatków i żyłek) pierś kurczaka kroimy w kostki i lekko solimy. Nie można z tym przesadzić, dlatego bądźmy ostrożni. Siekamy pomidora i cebulę. W oddzielnym naczyniu mieszamy przyprawy: imbir, czosnek, kumin, kurkumę, kolendrę, pieprz cayenne, garam masalę i paprykę.

Natępnie na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej cynamon i ziarenka kardamonu. Bardzo szybko zdejmujemy przyprawy. Na tak przygotowaną oliwę wrzucamy cebulę, którą słażymy aż się zezłoci. Następnie dodajemy zmieszane wcześniej przyprawy. Całość mieszamy i smażymy około 1 minuty. Po tym czasie na patelnię wrzucamy pomidora i koncentrat pomidorowy. Smażymy przez 1 minutę. Następnie wlewamy wodę lub mleko kokosowe.

Kiedy wszystkie skłądniki się zmieszają, dodajemy kurczaka i mieszamy jeszcze raz. Teraz możemy chwilę odpocząć – kurczam ma się smażyć przez 10-12 minut.

Na koniec dolewamy jogurt i dusimy kurczaka pod przykrywką przez kolejne 5 minut.

Danie warto podawać z ryżem – wtedy smakuje najlepiej.

Znacie inny przepis na takiego kurczaka? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułKurczak po chińsku – przepis
Następny artykułCuba libre – drink

 

 

 

 

Irena Grummich - od listopada 2007 roku, wraz z mężem - Andrzejem, prowadzi blog kulinarny Kuchnia Ireny i Andrzeja. Państwo Grummich publikują również w wydawnictewach związanych z kuchnią i gotowaniem, prowadzą międzyblogowy konkurs "Gotuj po polsku!", którego patronatem jest producent Oleju Kujawiskiego. Są specjalistami działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogacają nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Nasze dwie największe pasje to gotowanie i podróże. Łączymy je na co dzień w kuchni, przygotowując potrawy z różnych stron świata, a te prawdziwe podróże dalekie i bliskie dostarczają nam kulinarnych inspiracji.

Od dawna pasjonuje nas gotowanie, a największe doświadczenie zdobyliśmy, prowadząc blog kulinarny, który nazwaliśmy Kuchnia Ireny i Andrzeja.

Zaczęliśmy od dzielenia się naszymi ulubionymi, sprawdzonymi wcześniej przepisami , a z czasem zaczęliśmy sięgać po przepisy zamieszczane na portalach kulinarnych oraz te pochodzące z innych zaprzyjaźnionych blogów.

Właśnie ta dostępność do źródeł, jaką daje internet oraz ciekawość świata, sprawiły, że zaczęliśmy sięgać po oryginalne przepisy pochodzące z kuchni innych krajów.

To zaowocowało tym, że w 2009 roku podróżowaliśmy wirtualnie "Z Widelcem po Europie".

W tymże czasie odwiedziliśmy 45 europejskich państw, w których przygotowaliśmy 425 bardziej lub mniej charakterystycznych potraw dla kuchni danego narodu.

Rok 2010 to podróż „Z Widelcem przez kuchnie obu Ameryk” w czasie której odwiedzimy prawie 40 państw wchodzących w skład Ameryki Północnej, Środkowej i Południowej.

Nie zapominamy oczywiście o korzeniach czyli naszej rodzimej kuchni. W 2008 i 2009 organizowaliśmy międzyblogowe zabawy kulinarne pod hasłem „Gotujemy po polsku!”, którym patronował producent Oleju Kujawskiego. Na jesień planujemy kolejną, trzecią już edycję.


Zobacz stronę Kuchni Ireny i Andrzeja u nas:

- O autorze - Kuchnia Ireny i Andrzeja

Zobacz blog internetowy autorki porad:

- Kuchnia Ireny i Andrzeja - Blog kulinarny

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here