Smaczna marynata jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Do kurczaka świetnie pasuje marynata miodowa lub miodowo-czosnkowa.
1 szkl. brązowego cukru,
2 łyżki mąki kukurydzianej,
3/4 szkl.wody,
3 łyżki sosu sojowego,
1 łyżka miodu,
3 ząbki czosnku,
1–2 łyżeczki soku z cytryny.
Uwaga!
Kiedy będziemy grillować lub smażyć kurczaka na patelni, należy uważać, ponieważ sos z miodu bardzo łatwo się przypala!
Przygotowujemy mięso – kurczaka dzielimy na kawałki, myjemy i oczyszczamy. Umieszczamy w sporej misce, solimy i pieprzymy.
Gdy mięso już czeka, przygotowujemy marynatę. Mąkę i cukier mieszamy. W rondelku gotujemy wodę, dodajemy do niej mieszankę mąki i cukru, dokładnie mieszamy, dolewamy sos sojowy. Do ciepłej wody dodajemy miód, a kiedy się rozpuści – wyciskamy czosnek. Marynata powinna być dosyć gęsta, zawiesista – ze względu na mąkę. Musimy dokładnie wymieszać, by cukier i miód rozpuściły się oraz by w marynacie nie było grudek. Kiedy mikstura zacznie lekko bulgotać, wyłączamy palnik.
Po zagotowaniu przychodzi czas na dodanie cytryny, wymieszanie i odstawienie całości na 10 minut – nie należy zalewać mięsa wrzątkiem – marynata musi nieco ostygnąć.
Mięso zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki. Wystarczą nawet 2–3 godziny, ale im dłużej tym lepiej. Jeśli wolimy marynatę ostrzejszą, można dodać więcej czosnku lub nawet łyżeczkę chrzanu.
Znacie inny przepis na kurczaka? Podzielcie się nim w komentarzu.