Nie jest trudno dobrze przygotować karkówkę. Oto jeden z przepisów:
Składniki na 1–1,5 kg mięsa:
0,5 szkl. oliwy lub oleju,
główka czosnku,
duża cebula,
2 liście laurowe,
łyżeczka soli,
łyżeczka pieprzu ziołowego,
łyżka dowolnej przyprawy grillowej,
łyżeczka ziół prowansalskich,
oregano,
łyżeczka suszonego majeranku,
łyżka słodkiej papryki,
łyżka stołowa musztardy,
2 łyżki przecieru pomidorowego.
Uwaga!
Mięso z takiej marynaty najlepiej smakuje z lekką sałatką lub bułką. Nie trzeba dodawać już do niego ketchupu.
Mięso kroimy i rozbijamy – przygotowujemy je do zalania marynatą. Wkładamy je do dużej miski. Najpierw wyciskamy cebulę. To ważne, by cebuli nie kroić, lecz przecisnąć przez praskę, taką jak do czosnku, tylko większą – specjalną do cebuli. Jeśli nie mamy takiej, kroimy cebulę na kawałki i przeciskamy przez praskę. Następnie wyciskamy czosnek.
Zalewamy mięso oliwą lub olejem, wrzucamy liście laurowe, dodajmy musztardę i przecier pomidorowy, mieszamy. Najlepiej, najwygodniej mieszać mięso ręką. Na końcu dodajemy przyprawy i mieszamy ponownie, by równo pokryły wszystkie kawałki mięsa. Miskę z mięsem przykrywamy i odstawiamy do lodówki. Musi stać, by wszystko się połączyło. Najlepiej zrobić dzień przed grillem, by stała dobę, najmniej musi odczekać 5 godzin, natomiast nie może stać dłużej niż 2 doby.
Znacie inny przepis na marynatę na grilla? Podzielcie się nim w komentarzu.