Do zamarynowania grzybów
1 kg grzybów leśnych,
3 dkg soli.
Składniki na marynatę:
1 l wody,
5 dkg soli,
7 dkg cukru,
1 szkl. octu spirytusowego 10%,
6 ziaren czarnego pieprzu,
2 ziarna ziela angielskiego,
1 gałązka koperku,
1 liść laurowy,
1 małą cebulę.
Najpierw należy przygotować marynatę. Cebulę obieramy, kroimy w plastry. Wodę gotujemy, dodajemy wszystkie składniki i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Grzyby należy koniecznie bardzo starannie przebrać, oczyścić, umyć oraz pokroić. Oddzielamy korzonki i kapelusze, duże grzyby kroimy, sprawdzamy, czy żaden nie jest robaczywy.
W odpowiednio dużym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia, solimy (3 dkg soli na 1 kg grzybów) i gotujemy powoli przez około 10–15 minut. Po tym czasie odcedzamy i przepłukujemy wrzątkiem.
Tak przygotowane grzyby przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików, zalewamy marynatą, szczelnie zamykamy i ewentualnie wekujemy. Pasteryzujemy grzyby przez 10 minut, tak jak inne przetwory. Najlepiej przechowywać je w ciemnym miejscu. Dodatkowo do słoików z grzybkami można dodać marchewkę lub czosnek. Gotujemy wtedy w marynacie pokrojone w plasterki warzywa, czosnek wkładamy surowy do słoika wraz z grzybami i zalewamy marynatą.
Inną marynatą do grzybów jest marynata winna. Do jej wykonania
1 l octu winnego 3% winnego z białego wina,
2 łyżeczki soli,
1 łyżeczka cukru.
W jej przypadku postępujemy analogicznie do poprzedniej marynaty. Grzyby gotujemy, przygotowujemy marynatę, zalewamy nią grzyby w słoikach i zawekowane odstawiamy na zimę. Marynata z octu winnego jest delikatniejsza.
Znacie inny przepis na grzyby marynowane? Podzielcie się nim w komentarzu.