Do przygotowania kompotu ze świeżych owoców:
ok. 40 dag śliwek,
5 dużych łyżek cukru,
0,75 l wody,
1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie).
Kompot jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Wodę należy zagotować w garnuszku z cukrem oraz cynamonem. Śliwki dokładnie myjemy oraz wycinamy pestki. Z dojrzałych owoców wychodzą bez najmniejszych problemów. Owoce wrzucamy do wrzącej wody, następnie gotujemy i zestawiamy z ognia do ostygnięcia na około 15 minut, pod przykryciem. Wtedy wszystkie składniki kompotu połączą się.
Lepiej smakuje na zimno. Jeśli wolimy mniej słodki kompot, możemy dodać mniejszą ilość cukru lub dolać wody. Owoce z takiego kompotu nadają się do zjedzenia, do ciast i deserów.
Kompot z suszonych śliwek ma zdecydowanie inny smak i bardzo mocny aromat. Do wykonania kompotu ze śliwek suszonych
250 g suszonych owoców,
100 g rodzynek,
80 g cukru,
8 goździków,
3 l wody.
Jego zrobienie jest bardziej czasochłonne. Dzień wcześniej zalewamy suszone śliwki 2 litrami wody i zostawiamy najlepiej na całą noc pod przykryciem. Następnego dnia owoce będą napęczniałe i nasiąknięte. Gotujemy je w tej samej wodzie, w której stały, dolewając jeszcze litr, z dodatkiem cukru i goździków. Gotujemy przez około 30 minut. Jeśli kompot będzie zbyt słodki, można dolać więcej wody, ale najczęściej jest odwrotnie – trzeba go dosładzać, bo jest zbyt ostry i gorzkawy.
Można podawać na zimno, jak i na ciepło.
Do kompotu z suszu idealnie pasują inne suszone owoce – np. brzoskwinie. Można do niego dodać skórkę z pomarańczy.
Znacie inny przepis na kompot śliwkowy? Podzielcie się nim w komentarzu.