Oto jeden z licznych przepisów na typową marynatę do schabu:
8 kotletów schabowych z kością lub bez,
4 ząbki czosnku,
1/2 szkl. oliwy z oliwek,
pół pęczka świeżego rozmarynu i bazylii, sól, pieprz.
Uwaga!
Można użyć przypraw suszonych, ale mięso będzie wtedy zdecydowanie mniej aromatyczne.
Składniki są bardzo proste. Przepis również nie należy do trudnych i chyba nie sposób go zepsuć. Przygotowujemy mięso. Kotlety ubijamy. Umyte kotlety schabowe osuszamy ręcznikiem papierowym. Obieramy czosnek. Obrany czosnek kroimy w cienkie plasterki, tym razem nie wyciskamy. Bazylię i rozmaryn myjemy, osuszamy, a następnie drobno siekamy.
Olej należy zmieszać z rozmarynem i bazylią oraz czosnkiem, przyprawiamy pieprzem i szczyptą soli. Teraz mięso smarujemy z obu stron przyrządzoną marynatą, układamy w misce i zalewamy resztą marynaty. Wstawiamy do lodówki na 2 do 5 godzin. Kotlety wyjmujemy z marynaty i smażymy na rozgrzanym grillu, ewentualnie w piekarniku. Pieczemy je około 15 minut z każdej strony, aż mięso zmieni kolor, wygląd, zapach. Podczas pieczenia dobrze kilkakrotnie posmarować marynatą, wtedy mięso nie jest twarde i zbyt suche.
Jeszcze prostsza jest marynata do pieczonego schabu.
1,3 kg schabu bez kości,
1/2 szkl. oliwy,
sok z cytryny,
2 ząbki czosnku,
mała cebula,
kilka gałązek świeżego tymianku,
kilka listków świeżej szałwii,
2 listki laurowe,
5 ziarenek ziela angielskiego,
kilka ziarenek zielonego pieprzu,
szczypta ostrej papryki,
sól, pieprz.
Z tych składników możemy zrobić marynatę do schabu, który mamy zamiar upiec w całości.
Znacie inny przepis na marynatę do schabu? Podzielcie się nimi w komentarzach.