Do przyrządzenia marynaty do skrzydełek potrzeba:
1,2 kg skrzydełek z kurczaka,
10 dag orzechów włoskich lub migdałów,
10 dag masła,
5 łyżek miodu,
4 łyżki oleju,
2 ząbki czosnku,
5 łyżek ketchupu,
2 łyżki soku cytrynowego,
3 łyżki ciemnego sosu sojowego,
tymianek, sól i pieprz.
Na początku trzeba przygotować mięso. Skrzydełka musimy dokładnie umyć, pociąć w stawach, a następnie ułożyć w dużej misce. W garnuszku topimy masło, dodajemy do niego miód, olej, keczup, sok z cytryny, sos sojowy, posiekany czosnek, sól i pieprz. Grzejemy marynatę na wolnym ogniu, aż miód się upłynni, a masło rozpuści. Marynatę cały czas mieszamy, aby składniki się połączyły i przy tym nie przypaliły. Skrzydełka w misce polewamy od razu, ciepłą marynatą,przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Powinny leżeć w marynacie 12 godzin. Raz na jakiś czas obracamy je, aby równomiernie się zamarynowały.
Takie skrzydełka pieczemy na grillu albo w piekarniku. W piekarniku pieczemy je na folii aluminiowej około 30 minut w 180 st. C. W połowie pieczenia każde skrzydełko obracamy. Przed końcem pieczenia można posypać skrzydełka posiekanymi orzechami lub migdałami i tymiankiem.
Inna marynata do skrzydełek to marynata piwna:
3/4 szklanki ketchupu,
2 łyżki oleju,
0,5 szklanki jasnego piwa,
2 łyżki miodu,
czubata łyżka musztardy,
3 zmiażdżone ząbki czosnku (średnie),
łyżka sosu sojowego, łyżka curry.
Marynatę robimy analogicznie jak powyższą marynatę z bakaliami.
Kolejna, tym razem bardzo pikantna:
3/4 szklanki ketchupu, 2 łyżki oleju, 2 łyżki miodu, 1 łyżka musztardy rosyjskiej, 1 łyżka sosu sojowego oraz 3 zmiażdżone ząbki czosnku.
Znacie inny przepis na marynatę do skrzydełek? Podzielcie się nim w komentarzu.