Cukinię możemy zrobić jako jeden z przetworów na zimę. Podobnie możemy przygotować kabaczka lub bakłażana. Przepis jest na około 1 kilogram plastrów z cukinii, które marynujemy bez wycinania pestek.
koper włoski,
10 ząbków czosnku,
ostra papryczka chilli,
5 ziaren pieprzu (niemielonego, zgniecionego w moździerzu),
litr wody,
łyżka soli,
75 ml octu spirytusowego 10%.
Najpierw trzeba odpowiednio przygotować cukinie. Nie obieramy ich. Cukinie myjemy szczoteczką do warzyw i przelewamy wrzątkiem. Potem trzeba je osuszyć papierowym ręcznikiem. Cukiniom obcinamy końcówki i kroimy w grube, około centymetrowe plastry.
Słoiki przeznaczone na marynatę trzeba również odpowiednio przygotować. Najlepiej wyparzyć je zaraz po umyciu – wtedy mamy pewność, że nie pękną, kiedy zalejemy je gorącą zalewą.
Na dnie słoików umieszczamy ząbek czosnku, szczyptę pieprzu i kawałek ostrej papryczki. Na tym ciasno układamy plastry cukinii. Pozostałe składniki na marynatę łączymy w garnku i gotujemy. Musimy je zagotować. Gorącą marynatą zalewamy słoiki z cukinią i od razu szczelnie zamykamy. Tak przygotowane pasteryzujemy we wrzątku około 10 minut, a kiedy wystygną odnosimy w ciemne miejsce – niech czekają do zimy…
Znacie inny przepis na marynatę z cukinii? Podzielcie się nimi w komentarzach.