Marynata wsiąka w mięso, przyprawy oddają swój aromat, dzięki czemu mięso ma intensywny posmak. Jest poza tym bardziej delikatne, nasączone oliwą, bardziej miękkie i kruche. Warto wypróbować uniwersalną marynatę, którą można wykorzystać do każdego rodzaju mięsa.
Przepis na zrobienie marynaty zawsze jest taki sam – przygotowujemy mięso tzn. kroimy, lekko rozbijamy. Wkładamy je do dużej miski. W misce zalewamy oliwą (może być olej) i dosypujemy przyprawy. Jeśli w marynacie jest miód, należy go lekko rozgrzać, by był płynny. Mięso z marynatą mieszamy ręką, by było równomiernie okryte mieszanką przypraw. Mięso w marynacie powinno stać od 5 godzin do doby. Im dłużej, tym lepiej.
Oto kilka prostych marynat do wieprzowiny:
Marynata czosnkowa – 8 ząbków czosnku wyciskamy na mięso, dodajemy sok z 2 cytryn, świeżo wyciśnięty, 6 łyżek oliwy, 3 liście laurowe, 1 pokrojona w piórka cebula, doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą.
Marynata korzenna – 1 szklankę oliwy wylewamy na mięso; 3 łyżki octu winnego, 1 łyżkę goździków, 1 łyżeczkę miodu, 2 łyżeczki cynamonu i szczyptę gałki muszkatołowej rozgrzewamy w garnuszku, by miód się rozpuścił, dodajemy do mięsa, doprawiamy solą i pieprzem.
Marynata pikantna, meksykańska – świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny, 3 łyżki soku z ananasa (z puszki), 8 łyżek oliwy, 1 limonka pokrojona w plasterki, 1 posiekana papryczka chili – wszystko dodajemy do mięsa.
Marynata winna (tylko do czerwonego mięsa, a więc jak w tytule do wieprzowiny lub ewentualnie wołowiny) – 1/2 litra czerwonego wytrawnego wina, 1 posiekaną w piórka cebulę, 2 wyciśnięte ząbki czosnku, 1 pokruszony liść laurowy oraz sól, pieprz. Najlepiej najpierw dodać przyprawy, cebulę i czosnek, natrzeć mięso i dopiero potem polać je winem.
Znacie inny przepis na marynatę do wieprzowiny? Podzielcie się nim w komentarzu.