Jak zrobić taki idealny sos, który będzie smakował wszystkim i będzie wyśmienitym dodatkiem do pizzy?
Potrzebne są odpowiednio dobrane składniki:
koncentrat pomidorowy,
oregano,
bazylia,
woda,
puszka pomidorów pelati,
sól i pieprz.
Składniki są bardzo proste. Jednak to w nich leży cały sekret. Koncentrat nie może być zbyt słony, ani zbyt słodki. Najlepiej nadają się domowe koncentraty, jednak jeśli musimy kupować zastanówmy się kilka razy, wypróbujmy różne – na pewno zauważalne będą różnice.
Jeśli chodzi o zioła – najlepiej dodać do sosu jedynie oregano. Bazylia jest w pizzy obowiązkowa, jednak lepiej dodać suszoną bazylię do ciasta albo świeże listki poukładać na wierzchu. Jako dodatek do sosu do pizzy nie sprawdza się dobrze.
Koncentrat zalewamy wodą w stosunku 1:1. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pamiętajmy, że na pizzy będą inne składniki. Niektóre z nich są słone, inne pikantne. To, jak doprawimy sos, musi być uzależnione od dodatków do włoskiego dania. Sos jest ciekawszy w smaku, jeśli dodamy do niego pomidorki pelati (z puszki, zmiksowane w domu) lub zmiksowane pomidorki koktajlowe. Dodając ten ostatni składnik zwróćmy uwagę na gęstość sosu – musi łatwo się rozsmarowywać, ale nie może być zbyt rzadki, półpłynny.
Znacie inny przepis na sos do pizzy? Podzielcie się nim w komentarzu.