Ser można jeść pokrojony w trójkąciki na deser po dobrej kolacji, zapijając go lekkim czerwonym, wytrawnym winem.
Niezwykle ciekawie smakuje również w wersji pieczonej i może być niezwykłym urozmaiceniem grilla czy przyjęcia w domu.
Prezentujemy przepis na camembert pieczony:
ser camembert w drewnianym pudełku
folia aluminiowa
chrupiące surowe warzywa (marchewka, ogórek, papryka, seler naciowy)
bagietka
czosnek
oliwa
Ser wyjmij z opakowania. Drewniane pudełko wyściel folią aluminiową i włóż ser z powrotem. Nadmiar folii połącz nad serem, by powstał namiot, chroniący ser przed wysychaniem.
Piecz razem z drewnianym pudełkiem 10 minut w piekarniku, w temperaturze 160 stopni.
Podawaj z grzankami z bagietki. Pokrój ją pod kątem i każdą kromkę posmaruj oliwą i przekrojonym ząbkiem czosnku. Piecz 3-4 minuty w piekarniku.
Na dużym talerzu połóż na środku ser w oryginalnym pudełku, usuwając nadmiar folii aluminiowej. Dookoła ułóż na przemian grzanki i słupki warzyw – służące do maczania w roztopionej zawartości pleśniowej skorupki. Aby dostać się do wnętrza, należy na środku rozerwać skórkę sera, tak aby powstała miseczka, której zawartość powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
Ser możesz również przyrządzić na grillu – nie piecz go wtedy wraz z drewniany pudełkiem, zaś foliowe pakieciki ułóż bezpośrednio na ruszcie.
Znacie inne przepisy na pieczony ser pleśniowy? Podzielcie się nimi!