Do wykonania placków z gotowanych ziemniaków będzie potrzebne:
1 kg ziemniaków
1 jajko
½ szklanki mąki pszennej
sól
olej do smażenia
Ziemniaki obrać, przekroić na pół, zalać zimną wodą, dosypać łyżkę cienkiej soli i ugotować pod przykryciem. Kiedy są już miękkie, odcedzić je i odstawić do wystudzenia na 15-20 minut. Następnie przepuścić przez praskę do ziemniaków, zmielić przez maszynkę lub dokładnie potłuc tłuczkiem z drobnymi dziurkami. Dodać jajko, mąkę i sól do smaku i dokładnie urabiamy rękami na jednolitą masę. Dłońmi oprószonymi mąką formować średniej wielkości kotlety, nieco je spłaszczyć i kłaść na średnio rozgrzany olej. Smażyć z dwóch stron na brązowy kolor.
Podawać z surówkami i z różnego rodzaju sosami: grzybowym, pieczarkowym, pomidorowym lub koperkowym.
Inną wersję placków z gotowanych ziemniaków charakteryzuje dodanie nowych składników i proces wyrastania ziemniaczanego ciasta spowodowany przez użycie drożdży. Do ich przygotowania będzie potrzebne:
50 g masła
2 – 3 jajka
1/3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka kwaśnej śmietany
3 łyżki ciepłego mleka
2 dag drożdży
3 łyżki mleka
olej do smażenia
sól
Ziemniaki ugotować, odcedzić, przepuścić przez praskę do ziemniaków lub zmielić przez maszynkę. Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z żółtkami, po czym stopniowo dodać śmietany, dokładnie miksując. Tak przygotowane masło włożyć do ziemniaków, wsypać mąkę, dosolic do smaku, wlać drożdże rozmieszane w mleku i dokładnie masę wyrobić trzepaczką lub mikserem. Ubić pianę z białek i delikatnie dodać do ciasta. Masę ziemniaczaną odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto zwiększy swoja objętość, kłaść łyżką kulki na rozgrzany olej i formować placuszki.
Tak przyrządzone drożdżowe placki z gotowanych ziemniaków można podawać na słodko, ze śmietaną i cukrem.
Znacie inny przepis na placki z gotowanych ziemniaków? Podzielcie się nim z nami.