Dzięki tak przygotowanej masie szybciej przyrządza się ciasta, nie musząc tracić cennego przedświątecznego czasu na wymoczenie się maku i jego zmielenie. Jakie ciasta da się upiec z gotową makowa masą? Drożdżowe strucle, serniki z makiem, makowiec na kruchym spodzie, do którego upieczenia będzie potrzebne:
4 szklanki mąki
4 żółtka
6 łyżki kwaśnej śmietany
10 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 kostki masła
szczypta soli
duża paczka masy makowej
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier i kawałki masła. Wszystko pokroić nożem, następnie wbić żółtka, dolać śmietanę i wszystko dobrze zagnieść na jedną gładką kulę. Podzielić ja na dwie równe części, włożyć do foliowego woreczka i chłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie wyjąć z lodówki, rozwałkować jedną kulę, wyłożyć nią prostokątną blaszkę do ciasta, docisnąć dłonią. Wyłożyć na to masę makową. Rozwałkować drugą kulę i przykryć nią mak. Piec ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Po upieczeniu można polać lukrem.
Schłodzone kule ciasta najlepiej wałkuje się w foliowym woreczku. Nie przyklejają się wtedy do blatu ani do wałka.
Najprostszym wypiekiem z gotowej masy makowej jest makowiec bez dodatkowego kruchego bądź drożdżowego ciasta. Do jego przygotowania będzie potrzebne:
2 paczki masy makowej
aromat rumowy lub migdałowy
100 g orzechów włoskich
100 g migdałów
5 jajek
pół szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g miękkiego masła
szczypta soli
Orzechy oraz migdały sparzyć, posiekać. Białka oddzielić od żółtek. Masło dobrze rozetrzeć, następnie utrzeć dodając stopniowo cukier i żółtka, po czym wmieszać proszek do pieczenia i masę makową oraz kilka kropel aromatu i orzechy z migdałami. Na końcu ubić sztywną pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Wyłożyć do prostokątnej blachy. Piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C.
Do tego ciasta można z pewnością dodać więcej różnych bakalii, jeśli masa makowa ich nie zawiera bądź ma ich za mało. Przepis na makowiec z gotowej masy – Jak upiec makowiec?
Gotową masę makową kupuje się w sklepie. Mak jest już sparzony, zmielony i wymieszany z bakaliami: skórką pomarańczową, rodzynkami, suszonymi morelami, a słodyczy nadaje mu pszczeli miód.
Dzięki tak przygotowanej masie szybciej przyrządza się ciasta, nie musząc tracić cenny, przedświąteczny czas na wymoczenie się maku i jego zmielenie. Jakie ciasta da się upiec z gotową makowa masą? Drożdżowe strucle, serniki z makiem, makowiec na kruchym spodzie, do którego upieczenia będzie potrzebne:
4 żółtka
6 łyżki kwaśnej śmietany
10 łyżek cukru
2 łyżeczka proszku
2 kostki masła
szczypta soli
duża paczka masy makowej
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier i kawałki masła. Wszystko pokroić nożem, następnie wbić żółtka, dolać śmietanę i wszystko dobrze zagnieść na jedną gładką kulę. Podzielić ja na dwie równe części, włożyć do foliowego woreczka i chłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie wyjąć z lodówki, rozwałkować jedną kulę, wyłożyć nią prostokątną blaszkę do ciasta, docisnąć dłonią. Wyłożyć na to masę makową. Rozwałkować drugą kulę i przykryć nią mak. Piec ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Po upieczeniu można polać lukrem.
Schłodzone kule ciasta najlepiej wałkuje się w foliowym woreczku. Nie przyklejają się wtedy do blatu ani do wałka.
Najprostszym wypiekiem z gotowej masy makowej jest makowiec bez dodatkowego kruchego bądź drożdżowego ciasta. Do jego przygotowania będzie potrzebne:
2 paczki masy makowej
aromat rumowy lub migdałowy
100 g orzechów włoskich
100 g migdałów
5 jajek
pół szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g miękkiego masła
szczypta soli
Orzechy oraz migdały sparzyć, posiekać. Białka oddzielić od żółtek. Masło dobrze rozetrzeć, następnie utrzeć dodając stopniowo cukier i żółtka, po czym wmieszać proszek do pieczenia i masę makową oraz kilka kropel aromatu i orzechy z migdałami. Na końcu ubić sztywną pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Wyłożyć do prostokątnej blachy. Piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C.
Do tego ciasta można z pewnością dodać więcej różnych bakalii, jeśli masa makowa ich nie zawiera bądź ma ich za mało.
Znacie inny przepis na makowiec? Podzielcie się nim z nami.