Dzięki tak przygotowanej masie szybciej przyrządza się ciasta, nie musząc tracić cennego przedświątecznego czasu na wymoczenie się maku i jego zmielenie. Jakie ciasta da się upiec z gotową makowa masą? Drożdżowe strucle, serniki z makiem, makowiec na kruchym spodzie, do którego upieczenia będzie potrzebne:

4 szklanki mąki
4 żółtka
6 łyżki kwaśnej śmietany
10 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 kostki masła
szczypta soli
duża paczka masy makowej

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier i kawałki masła. Wszystko pokroić nożem, następnie wbić żółtka, dolać śmietanę i wszystko dobrze zagnieść na jedną gładką kulę. Podzielić ja na dwie równe części, włożyć do foliowego woreczka i chłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie wyjąć z lodówki, rozwałkować jedną kulę, wyłożyć nią prostokątną blaszkę do ciasta, docisnąć dłonią. Wyłożyć na to masę makową. Rozwałkować drugą kulę i przykryć nią mak. Piec ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Po upieczeniu można polać lukrem.

Schłodzone kule ciasta najlepiej wałkuje się w foliowym woreczku. Nie przyklejają się wtedy do blatu ani do wałka.

Najprostszym wypiekiem z gotowej masy makowej jest makowiec bez dodatkowego kruchego bądź drożdżowego ciasta. Do jego przygotowania będzie potrzebne:

2 paczki masy makowej
aromat rumowy lub migdałowy
100 g orzechów włoskich
100 g migdałów
5 jajek
pół szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g miękkiego masła
szczypta soli

Orzechy oraz migdały sparzyć, posiekać. Białka oddzielić od żółtek. Masło dobrze rozetrzeć, następnie utrzeć dodając stopniowo cukier i żółtka, po czym wmieszać proszek do pieczenia i masę makową oraz kilka kropel aromatu i orzechy z migdałami. Na końcu ubić sztywną pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Wyłożyć do prostokątnej blachy. Piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C.

Do tego ciasta można z pewnością dodać więcej różnych bakalii, jeśli masa makowa ich nie zawiera bądź ma ich za mało. Przepis na makowiec z gotowej masy – Jak upiec makowiec?

Gotową masę makową kupuje się w sklepie. Mak jest już sparzony, zmielony i wymieszany z bakaliami: skórką pomarańczową, rodzynkami, suszonymi morelami, a słodyczy nadaje mu pszczeli miód.

Dzięki tak przygotowanej masie szybciej przyrządza się ciasta, nie musząc tracić cenny, przedświąteczny czas na wymoczenie się maku i jego zmielenie. Jakie ciasta da się upiec z gotową makowa masą? Drożdżowe strucle, serniki z makiem, makowiec na kruchym spodzie, do którego upieczenia będzie potrzebne:

4 szklanki mąki
4 żółtka
6 łyżki kwaśnej śmietany
10 łyżek cukru
2 łyżeczka proszku
2 kostki masła
szczypta soli
duża paczka masy makowej

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier i kawałki masła. Wszystko pokroić nożem, następnie wbić żółtka, dolać śmietanę i wszystko dobrze zagnieść na jedną gładką kulę. Podzielić ja na dwie równe części, włożyć do foliowego woreczka i chłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie wyjąć z lodówki, rozwałkować jedną kulę, wyłożyć nią prostokątną blaszkę do ciasta, docisnąć dłonią. Wyłożyć na to masę makową. Rozwałkować drugą kulę i przykryć nią mak. Piec ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Po upieczeniu można polać lukrem.

Schłodzone kule ciasta najlepiej wałkuje się w foliowym woreczku. Nie przyklejają się wtedy do blatu ani do wałka.

Najprostszym wypiekiem z gotowej masy makowej jest makowiec bez dodatkowego kruchego bądź drożdżowego ciasta. Do jego przygotowania będzie potrzebne:

2 paczki masy makowej
aromat rumowy lub migdałowy
100 g orzechów włoskich
100 g migdałów
5 jajek
pół szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g miękkiego masła
szczypta soli

Orzechy oraz migdały sparzyć, posiekać. Białka oddzielić od żółtek. Masło dobrze rozetrzeć, następnie utrzeć dodając stopniowo cukier i żółtka, po czym wmieszać proszek do pieczenia i masę makową oraz kilka kropel aromatu i orzechy z migdałami. Na końcu ubić sztywną pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Wyłożyć do prostokątnej blachy. Piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C.

Do tego ciasta można z pewnością dodać więcej różnych bakalii, jeśli masa makowa ich nie zawiera bądź ma ich za mało.

Znacie inny przepis na makowiec? Podzielcie się nim z nami.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPlacki z gotowanych ziemniaków – przepis
Następny artykułWigilijne uszka z grzybami – przepis

Agnieszka Pietnoczka - od dwóch lat prowadzi blog kulinarny DOMOWE GOTOWANIE, na którym zamieszcza przepisy oraz zdjęcia wykonywanych przez siebie potraw. Nie ukrywa, że jej specjalnością są wypieki. Jak sama pisze, stworzyła swój blog dla "początkujących domowych kucharzy i poszukiwaczy nowych smaków". Jest specjalistą działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogaca nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Zobacz stronę naszego specjalisty:

- Domowe gotowanie

 

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuje od lat. Jak większość z nas zaczynałam pomagając mamie w przygotowaniu obiadu. Pod jej okiem obierałam ziemniaki, doprawiałam surówki, ucierałam ciasta i kremy. W końcu nadszedł czas pełnej samodzielności i niezależności w wyborze niedzielnego menu czy kulinarnych eksperymentów.

Swoich najbliższych raczę w domu zapachem piekącego się pieczywa i ciasta, gotującej się zupy, duszącego się w aromatycznych przyprawach mięsa i świeżo pokrojonych ziół. Z przyjemnością obserwuję wzrost ich apetytów na widok cieszących oko potraw. Z satysfakcją nakładam dokładki i odbieram puste już talerze. 

Co daje mi upieczenie chleba, upichcenie rosołu, usmażenie kurczaka z warzywami po tajsku czy wykonanie muffinek? Niesamowitą przyjemność z obserwacji przemiany poszczególnych składników o różnych smakach, konsystencji i pochodzeniu w brzmiące jednym tonem danie. Poczucie siły i umiejętności własnych rąk: ugniatających, lepiących, czujących drobiny soli, gładkość schłodzonego francuskiego ciasta, wilgoć śmietany i tłustość masła w kruchym spodzie, ulotność tortowej mąki i chropowatość skórki razowca. 

Z pasją przygotowuję nowe potrawy wyszukując ciekawe przepisy, czytając przeróżne fora, kupując kolejne kucharskie książki czy podglądając na YouTube podobnych do mnie amatorów dobrego jedzenia. Kiedy wchodzę do kuchni odbywam kulinarną wycieczkę dookoła świata, o której marzę od lat. Foccacia, won ton, chlebek naan, curry, banana bread, tarta i pizza to tylko niektóre z najsmaczniejszych przystanków owej - realizowanej na razie tylko w domu - podróży. Dzięki zdjęciom i kulinarnemu blogowi mogę utrwalić spędzoną w kuchni chwilę i wracać do opublikowanych przepisów na niemożliwych do zgubienia stronach wirtualnego notatnika. 

Przede mną jeszcze tyle do ugotowania, tyle do upieczenia, dodania i wymieszania. Mam nadzieję, że wszystkiego zdążę spróbować:)

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here