Do przygotowania tradycyjnych wigilijnych uszek z grzybami będzie potrzebne:
0,5 kg mąki
1 jajko
pół łyżeczki soli
ok. 3/4 szklanki ciepłej wody
25 dag suszonych grzybów
3-4 łyżki oleju
2 cebule
sól, pieprz
Grzyby namoczyć dzień wcześniej. Następnego dnia gotować przez ok. 20 minut w tej samej wodzie, co się moczyły. Następnie odcedzić, zmielić przez maszynkę do mięsa. Cebule pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju, dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem, podsmażać przez chwilkę do powstania dobrze wymieszanego farszu.
Z mąki, jajka, soli i ciepłej wody zagnieść gładkie ciasto. Pokroić na 3-4 części. Rozwałkować jedną na cienki placek, wycinać szklanką kółka, nałożyć niecałą łyżeczkę farszu, lekko namoczyć wodą jeden z brzegów, skleić pierożka. Namoczyć jeden z rogów i złączyć obydwa rogi ze sobą, pochylając je ku sobie, tworząc charakterystyczny kształt uszka. Postępować tak do wyczerpania się ciasta i farszu.
Przygotowane uszka wrzucać partiami do gotującej się, osolonej i podlanej olejem wody. Kiedy wypłyną, zalać szklanką zimnej wody i po ponownym zagotowaniu wyjmować na półmiski.
Podawać w czerwonym barszczu lub obok na talerzyku, polane zeszkloną na oleju cebulką.
Wśród różnorodnych przepisów na wigilijne uszka są i takie, które zawierają jeszcze inne składniki. Do przygotowania ciekawej ich wersji będzie potrzebne:
1 jajko
2 łyżki stopionego masła
duża szczypta soli
10 dag suszonych grzybów
1 duża cebula
2-3 łyżki oleju
2 łyżki tartej bułki
2 łyżki kwaśnej śmietany
sól, pieprz
Grzyby przygotować jak w poprzednim przepisie. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju, dodać zmielone grzyby, podsmażyć. Przyprawić solą, pieprzem i śmietaną. Chwilkę poddusić, do zgęstnienia farszu. Na koniec wsypać bułkę tartą.
Z mąki, jajka, masła i ok. pół szklanki ciepłej wody zagnieść ciasto. Po rozwałkowaniu i wykrojeniu szklanką kółek nałożyć na nie farsz i skleić do postaci uszek. Ugotować we wrzącej wodzie, wyjęte na półmisek skropić rozpuszczonym masłem. Podawać w czerwonym barszczu.
Znacie inny przepis na uszka z grzybami? Podzielcie się nim z nami.