Dodaje się go do sałatek, gotuje zupy, zawija w roladach, podaje na zimno bądź na ciepło. Dużym zainteresowaniem cieszą się także pierogi ze szpinakiem, do których przygotowania będzie potrzebne:
2 szklanki mąki
1 jajko
1 łyżka masła
duża szczypta soli
350 g szpinaku
150 g fety
1-2 ząbki czosnku
1 jajko
sól, czarny pieprz
15 dag wędzonego boczku
Szpinak umyć, włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody i zagotować. Po 3-4 minutach, kiedy zmniejszy się jego objętość, dokładnie odcedzić, posiekać, wymieszać z fetą, jajkiem, doprawić zmiażdżonym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Z mąki, jajka, dużej szczypty soli, roztopionego masła i 1/3 szklanki ciepłej wody zagnieść gładkie ciasto. Pokroić na placki, każdy z nich rozwałkować, wyciąć szklanką kółka, na które nałożyć farsz i zlepiać w pierożki, które wrzucać partiami do wrzącej, lekko osolonej wody. Kiedy wypłyną na wierzch, zalać szklanką zimnej wody i zagotować jeszcze raz. Podawać z pokrojonym w drobna kosteczkę i dobrze usmażonym boczkiem.
Jednym z najprostszych i najsmaczniejszych pierogów ze szpinakiem są smażone pierożki w głębokim tłuszczu, do których będzie potrzebne:
¾ szklanki gorącej wody
szczypta soli
350 g szpinaku
150 dag wędzonego boczku
1 duży ugotowany ziemniak
1 łyżka kwaśnej śmietany
szczypta chili
1,5 szklanki oleju
Przygotować farsz: szpinak zalać w garnku wodą i gotować 3-4 minuty, aż zmięknie. Odcedzić, dobrze odsączyć, posiekać. Boczek pokroić w drobniutką kostkę, usmażyć na patelni z dodatkiem 1 łyżki oleju. W czasie smażenia boczku dodać pokrojonego w małą kosteczkę ziemniaka i szpinak. Smażyć wszystko razem kilka minut, następnie zagęścić śmietaną i chwilkę poddusić, doprawić solą i chili. Z mąki, wody i szczypty soli przyrządzić gładkie ciasto. Pokroić na 3-4 mniejsze kawałki, rozwałkować, wykrawać kółka, nadziewać farszem, zaklejać, smażyć partiami w rozgrzanym oleju w garnku z grubym dnem.
Znacie inny przepis na pierogi ze szpinakiem? Podzielcie się nim z nami.