Smak i gęstość sosu można zmieniać, wprowadzając inne składniki i manipulując ilością mąki oraz płynu. Na bazie sosu beszamelowego można przyrządzić potrawkę z kurczaka, sos musztardowy, chrzanowy, kaparowy, ogórkowy, koperkowy itp. Świetnie nadaje się do zapiekania w nim warzyw i makaronów.
Do przygotowania klasycznego beszamelu będzie potrzebne:
40 g masła
2 łyżki mąki
500 ml mleka
szczypta gałki muszkatołowej
sól
Masło stopić w rondelku z grubym dnem, rozprowadzić w nim mąkę i podprażyć 2-3 minuty. Dolać mleko i mieszając doprowadzić do zgęstnienia sosu, cały czas mieszając trzepaczką, gdyż tylko dzięki niej uda się rozprowadzić tak mąkę, by nie powstały grudki. W trakcie gotowania dodać szczyptę gałki i sól do smaku.
Ciekawym zastosowaniem sosu beszamelowego jest użycie go do lazanii. Do wykonania takiego sosu będzie potrzebne:
2 łyżki mąki
1 szklanka bulionu
1 szklanka mleka
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Przyrządzić sos beszamelowy według powyższego przepisu, wlewając w odpowiednim momencie mleko i bulion. Przygotować osobno sos pomidorowy z mięsem, ugotować makaronowe płaty na lazanię. W naczyniu do zapiekania ułożyć warstwę płatów makaronowych, polać beszamelem, rozłożyć warstwę sosu mięsno-pomidorowego, na ta kolejne płaty, beszamel, sos pomidorowy i tak aż do wyczerpania składników, ale na górze powinno się polać beszamelem, Zetrzeć na wierzch żółtego sera. Zapiec.
Połączenie sosu beszamelowego z tartym na grubych oczkach żółtym serem nada każdej zapiekanej potrawie niepowtarzalny smak i przyprawi ją o pyszną spieczoną skórkę, a jednocześnie o gęstą, kremową warstwę otaczającą miękkie brokuły, kalafiora, czy mięso z kurczaka.
Znacie inny przepis na beszamel? Podzielcie się nim z nami.