Ajerkoniak to inaczej zwany likier jajeczny, do którego produkcji potrzeba sporej ilości żółtek, cukru i spirytusu lub wódki. Nazwa pochodzi z języka niemieckiego, w którym to początek wyrazu związany jest z niemieckim słowem Eier oznaczającym jajka.
Do przygotowania ajerkoniaku w warunkach domowych będzie potrzebne:
5 żółtek
260 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka spirytusu 95%
1 szklanka koniaku
330 ml mleka
Mleko zagotować, ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę. Następnie dokładnie wymieszać ją z mlekiem, spirytusem i koniakiem. Można zrobić to za pomocą blendera lub umieścić w butelkach i dobrze wstrząsnąć, aż do połączenia się składników. Zlać do butelek, odstawić na 2-3 dni. Przed rozlaniem do kieliszków wstrząsnąć.
Tak zrobiony ajerkoniak można wzbogacić o kawę, kakao, kokosowy aromat, by zmienić jego smak. Do wykonania likieru jajeczno – kakaowego będzie potrzebne:
260 g cukru
330 ml mleka
3 łyżki kakao
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka spirytusu 95%
1 szklanka czystej wódki 45%
Mleko zagotować i odstawić do wystudzenia. Żółtka utrzeć z cukrem, ekstraktem z wanilii i kakao, po czym dokładnie rozmieszać z zimnym mlekiem, spirytusem i wódką. Dalej postaępować jak w przepisie na ajerkoniak znajdujący się powyżej.
Warto dodać, że ajerkoniak może stanowić składnik lodów, kremów i mas do ciast oraz tortów. Wystarczy wtedy dodać kilka łyżeczek tego jajecznego likieru do utartego masła z cukrem, polać nim waniliowe lub czekoladowe lody itp.
Ciekawą propozycją wykorzystania ajerkoniaku jest zrobiona z nim kawa, którą przygotowujemy w następujący sposób: na dno wysokiego szklanek wlewamy 80 ml ajerkoniaku, po ściance szklanki wlać powoli gorącą rozpuszczalną kawę, na wierzch włożyć gałkę waniliowych lodów i dużą porcję bitej śmietany. Podawać z długą łyżeczką i rurką.
Znacie inny przepis na ajerkoniak? Podzielcie się nim w komentarzu.