Jakie właściwości pozwalają bazylii cieszyć się tak dobrą sławą, że nie sposób wyobrazić sobie bez niej dania z kuchni śródziemnomorskiej, takie jak sałatka z mozzarelli i pomidorów, spaghetti z pomidorowym sosem, sosu pesto, bruschetta itp.?
Bazylia składa się między innymi z olejku eterycznego – bazyliowego, nadającego jej właśnie ów balsamiczną, silną korzenno-kwiatową woń, garbników, soli mineralnych i witamin. Dzięki swym składnikom działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie, ściągająco i wzmacniająco. Stąd zalecenia stosowania leków sporządzonych z bazylii chociażby w przypadku bólu gardła.
Bazylia i preparaty, w składzie których się znajduje, mają działanie żółciopędne, pobudzające wydzielanie śliny, soku żołądkowego i trzustkowego, pobudzające trawienie i przyswajanie składników pokarmowych. Dlatego też można wspomagać nimi się przy wzdęciach, zaparciach i zaburzeniu trawienia, szczególnie w postaci naparu, do którego przygotowania będzie potrzebne:
1 łyżka świeżego lub suchego ziela bazylii
szklanka wody
Ziele zalać wrząca wodą, przykryć, odstawić na 15 minut. Pić 3-4 dziennie. Można także stosować go w postaci płukanek i okładów na rany, odleżyny, owrzodzenia czy ropnie.
Bazylia, dzięki swym antybakteryjnym właściwościom, ułatwia oczyszczanie dróg oddechowych. W celu pozbycia się kataru, czy zmniejszenia dolegliwości w czasie zapalenia zatok, uszu czy gardła można sporządzić bazyliowy wywar z dodatkiem zwykłej soli kuchennej. Do jego sporządzenia będzie potrzebne:
1 łyżka soli
1 szklanka wody
Zagotować wodę wraz z solą i zaparzyć nią bazylię. Przykryć, odstawić aż wystygnie. Używać do płukania gardła, przemywania uszu czy spryskiwania nosa.
W ostatnich latach wzmożono prace nad badaniem właściwości bazylii i okazało się, że ma silne działanie przeciwzapalne, podobne do leków stosowanych przy zapaleniu stawów. Wcieranie olejków, maści, czy spirytusu z bazylią pozwala zmniejszyć ból nie tylko przy artretyzmie, ale także przy nerwobólach i kontuzjach sportowych.
Jeśli chcemy spożywać bazylię w innej formie niż tylko w postaci naparów i wywarów, można włączyć jej zielone liście do codziennego menu i sporządzać z niej takie potrawy jak pesto – sos do makaronu wykonany z oliwy, orzeszków piniowych, przypraw, czosnku i Parmezanu; bruschettę – opieczone kromki bagietki z oliwą, czosnkiem, drobno pokrojonymi pomidorami, oliwkami i grubo pokrojonymi liśćmi bazylii; sałatkę caprese – plastry pomidorów przełożone plastrami białego sera mozzarelli, polane oliwa z oliwek, posypane grubą solą i świeżą bazylią itp.
Stosowaliście kiedyś bazylię w celach leczniczych? W jakich dolegliwościach Wam pomogła?