Do zrobienia ryby w cieście potrzebujesz:
45 dag ziemniaków (pokrojonych na kawałki),
45 dag filetu z dorsza,
570 ml mleka,
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki,
sól i świeżo mielony pieprz,
60 g mąki,
2 duże jajka,
ok. 12 dag bułki tartej,
olej roślinny do smażenia,
kawałki limonki do dekoracji
Zielony sos:
3 dag masła,
3 łyżki mąki ziemniaczanej wymieszanej z 3 łyżkami wody,
3 dag kaparów,
3 dag ogórków konserwowych,
2 łyżki natki pietruszki,
2 łyżki dymki (pokrojonej)
Ziemniaki gotujemy do miękkości. W tym czasie gotujemy rybę w mleku. Po ugotowaniu rybę wyjmujemy, a mleko odstawiamy – przyda się później. Ostygłe ziemniaki przeciskamy przez praskę.Rybę obieramy ze skóry, wyjmujemy ości, dzielimy na mniejsze kawałki. Mieszamy razem ziemniaki, rybę, pietruszkę, przyprawiamy. Mieszaninę dzielimy na osiem ciasteczek, które panierujemy w jajku i bułce tartej. Ciasteczka chłodzimy w lodówce (najlepiej przez ok. 24 godziny).
Teraz czas na orzygotowanie sosu. Potrzebujemy do niego mleka, które zostało z gotowania ryb, masło oraz mąkę kukurydzaną (wymieszaną z wodą). Mieszaninę gotujemy aż zgęstnieje. Dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Gotyjemy przez około 1-2 minuty. Sos również zostawiamy do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie wyjmujemy ciasteczka rybne z lodówki, na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy przez około 5 minut. Podgrzewamy sos. Danie możemy podać nie tylko z sosem, ale również z warzywami.
Znacie inny przepis na rybę w cieście? Podzielcie się nim w komentarzu.