Karp z kminkiem w winnym sosie przygotujesz ze składników:

4 filety z karpia,
1 łyżka nasion kminku,
2 łyżki masła,
1 cytryna (pokrojona na ćwiartki),
sok z połówki cytryny,
1 pokrojona na plasterki cebula,
pół łyżeczki pieprzu cayenne,
2 łyżki natki pietruszki,
pół szklanki białego wytrawnego wina

  • Krok pierwszy

    Rybny filet doprawiamy pieprzem, solą i kminkiem (który wcześniej miażdżymy, aby był bardziej esencjonalny).

  • Krok drugi

    Na patelni rozpuszczamy masło, smażymy rybę (po 2 minuty z każdej strony).

  • Krok trzeci

    Wyjąć filety i trzymać w cieple. Sos zredukować na dużym ogniu.

  • Krok czwarty

    Podlewamy winem i sokiem z cytryny, po czym przykrywamy u gotujemy ok. 5 minut. Wyjmujemy rybę.

  • Krok piąty

    Następnie odkrywamy patelnię, redukujemy sos, dodajemy odrobinę masła.

  • Krok szósty

    Do sosu wkładamy rybę, posypujemy natką pietruszki.

  • Krok siódmy

    Tak przyrządzonego karpia można podać z chlebem i cytryną.

  • Znacie inny przepis na to danie? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułCiasto z wiśniami – przepis
Następny artykułRyba w cieście – przepis

 

 

 

 

Irena Grummich - od listopada 2007 roku, wraz z mężem - Andrzejem, prowadzi blog kulinarny Kuchnia Ireny i Andrzeja. Państwo Grummich publikują również w wydawnictewach związanych z kuchnią i gotowaniem, prowadzą międzyblogowy konkurs "Gotuj po polsku!", którego patronatem jest producent Oleju Kujawiskiego. Są specjalistami działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogacają nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Nasze dwie największe pasje to gotowanie i podróże. Łączymy je na co dzień w kuchni, przygotowując potrawy z różnych stron świata, a te prawdziwe podróże dalekie i bliskie dostarczają nam kulinarnych inspiracji.

Od dawna pasjonuje nas gotowanie, a największe doświadczenie zdobyliśmy, prowadząc blog kulinarny, który nazwaliśmy Kuchnia Ireny i Andrzeja.

Zaczęliśmy od dzielenia się naszymi ulubionymi, sprawdzonymi wcześniej przepisami , a z czasem zaczęliśmy sięgać po przepisy zamieszczane na portalach kulinarnych oraz te pochodzące z innych zaprzyjaźnionych blogów.

Właśnie ta dostępność do źródeł, jaką daje internet oraz ciekawość świata, sprawiły, że zaczęliśmy sięgać po oryginalne przepisy pochodzące z kuchni innych krajów.

To zaowocowało tym, że w 2009 roku podróżowaliśmy wirtualnie "Z Widelcem po Europie".

W tymże czasie odwiedziliśmy 45 europejskich państw, w których przygotowaliśmy 425 bardziej lub mniej charakterystycznych potraw dla kuchni danego narodu.

Rok 2010 to podróż „Z Widelcem przez kuchnie obu Ameryk” w czasie której odwiedzimy prawie 40 państw wchodzących w skład Ameryki Północnej, Środkowej i Południowej.

Nie zapominamy oczywiście o korzeniach czyli naszej rodzimej kuchni. W 2008 i 2009 organizowaliśmy międzyblogowe zabawy kulinarne pod hasłem „Gotujemy po polsku!”, którym patronował producent Oleju Kujawskiego. Na jesień planujemy kolejną, trzecią już edycję.


Zobacz stronę Kuchni Ireny i Andrzeja u nas:

- O autorze - Kuchnia Ireny i Andrzeja

Zobacz blog internetowy autorki porad:

- Kuchnia Ireny i Andrzeja - Blog kulinarny

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here