Na ciasto:
6 jajek,
6 łyżek oleju,
1 i pół szklanki mąki pszennej,
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 i 1/2 pół szklanki cukru
Na krem:
2 szklanki śmietany 30%,
2 galaretki o smaku wiśniowym,
wiśnie z kompotu (wydrylowane)
Krok pierwszy
Z białek ubijamy sztywną pianę. Dodajemy do niej cukier i żółtka.
Krok drugi
Mąki przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Sypką mieszankę wsypujemy do masy jajecznej. Dodajemy olej. Mieszamy.
Krok trzeci
Masę wylewamy do wcześniej przygotowanej formy. Pieczemy w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Kiedy ostygnie, przekrawamy na pół.
Krok czwarty
W czasie gdy ciasto się piecze, rozpuszczamy w 1/5 litra wody galaretki.
Krok piąty
Ubijamy mikserem śmietanę. Następnie, ciagle ubijając, dolewamy do śmietany galaretkę (która zdążyła już przestygnąć).
Krok szósty
Kiedy składniki się połączą, dodajemy wisienki i delikatnie mieszamy łyżką.
Krok siódmy
Masę nakładamy na rozkrojony biszkopt. Przykrywamy drugą połową ciasta. Dekorujemy cukrem pudrem.
Krok ósmy
Ciasto należy przechowywać w lodówce.
Znacie inny przepis na ciasto wiśniowe? Podzielcie się nim w komentarzu.