Na pewno zwolennikom sera pleśniowego przypadnie do gustu tarta z brokułami.
Do przygotowania ciasta
300 g mąki pszennej,
200 g masła,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
1 jajko,
1 łyżeczka soli.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, miękkie masło, śmietanę oraz jajko. Wszystko łączymy, siekając nożem. Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.
Do przygotowania farszu
200 g szynki wędzonej w plasterkach,
1 brokuł,
1 cebula,
2 opakowania sera pleśniowego typu rokpol,
3 jajka,
0,5 l śmietany,
2 łyżeczki oleju,
sól,
pieprz.
Cebulę drobno posiekaną i lekko posoloną dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż będzie miękka.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Smarujemy blachę masłem, układamy na niej ciasto dociskając delikatnie palcami. Wystające ciasto obcinamy. Ciasto pieczemy, obciążając ziarnami fasoli, w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy zalewę. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną trzepaczką lub widelcem, dodając szczyptę soli.
Na upieczone ciasto wykładamy uduszoną wcześniej cebulę, różyczki brokuła, szynkę pokrojoną na małe kawałeczki, posypujemy pokruszonym serem pleśniowym i polewamy zalewą ze śmietany i jajek. Doprawiamy pieprzem na wierzchu. Tak przygotowaną tartę wkładamy jeszcze na 30 minut do piekarnika.
Znacie inny przepis na tartę z brokułami? Podzielcie się nim w komentarzu.