Przyrządzenie tarty nie stanowi większego problemu. Przygotowanie ciasta i farszu to czas około pół godziny. Można ułatwić sobie przygotowanie i kupić w sklepie już gotowe ciasto francuskie.
Do przygotowanie ciasta na tartę warzywną potrzeba:
300 g mąki pszennej,
200 g masła,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
1 jajko,
1 łyżeczka soli.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, masło około pół godziny wcześniej wyjęte z lodówki, śmietanę i jajko. Wszystko siekamy nożem i zagniatamy w miarę szybko do uzyskania jednolitej konsystencji. Wkładamy ciasto zawinięte w folię spożywczą na godzinę do lodówki.
Na farsz do tarty warzywnej potrzeba:
1 średnia cukinia,
6 większych pieczarek,
3 pory,
2 ząbki czosnku,
1 czerwona papryka,
3 jajka,
3 łyżki jogurtu typu greckiego,
100 g sera żółtego,
2 łyżeczki oleju do smażenia,
sól i pieprz.
Olej wlewamy na dość dużą patelnię, następnie będziemy kroić i wrzucać na nią warzywa w zależności od czasu duszenia. Zaczynamy od papryki pokrojonej w cienkie paski, solimy, dodajemy posiekane pieczarki, cukinię, a na samym końcu pory. Wszystko dusimy pod przykryciem na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodajemy dwa zmiażdżone ząbki czosnku i smażymy już bez przykrycia, żeby odparowała woda, doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy do wielkości okrągłej blachy, wraz z brzegami. Smarujemy blachę masłem, układamy na niej ciasto dociskając delikatnie palcami. Wystające poza blachę ciasto obcinamy. Na cieście układamy papier do pieczenia i wysypujemy surowe ziarna fasoli, żeby nie wyrosło. Wkładamy blachę do rozgrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy przez 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy zalewę. Jajka roztrzepujemy z jogurtem trzepaczką lub widelcem, dodajemy szczyptę soli.
Zdejmujemy papier wraz z ziarnami fasoli i przesypujemy do pojemniczka, ponieważ możemy użyć ich przy następnym pieczeniu. Na upieczone ciasto wykładamy wcześniej uduszone warzywa, polewamy zalewą i wkładamy jeszcze raz do piekarnika na 30 minut. Około 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy startym żółtym serem, żeby się rozpuścił, ale nie spalił.
Fot. Agata Piecuch
Znacie inny przepis na tartę warzywną? Podzielcie się nim w komentarzu.