Smak shake’a zależy od tego jakiego smaku lodów do nich użyjemy: czekoladowe, waniliowe, truskawkowe to najpopularniejsze smaki. Musimy jednak pamiętać, że lody nie mogą zawierać żadnych dodatków w postaci bakalii czy owoców. Pijemy go przez rurkę, a takie dodatki mogłyby ją zatykać. Przepis i samo przygotowanie jest dziecinnie proste. Do przygotowania shake’a
200 ml mleka,
3 gałki lodów o dowolnym smaku.
Mleko i lody wrzucamy do shakera lub jeśli go nie mamy możemy użyć innego szczelnie zamykanego pojemnika. Zamykamy shaker i potrząsamy dynamicznie przez 15-20 sekund, aż lody trochę się rozpuszczą i połączą z mlekiem, a na wierzchu powstanie gęsta pianka. Otwieramy shaker i przelewamy gotowy napój do wysokiej szklanki, wkładamy szeroką, długą słomkę i gotowe. Po wierzchu możemy posypać wiórkami startej mlecznej czekolady lub wrzucić dwa plasterki banana albo truskawkę przekrojoną na pół.
Możemy ewentualnie dodać cukier, cukier waniliowy, nutellę albo inne dodatki.
Znacie inny przepis na szejk? Podzielcie się nim w komentarzu.