Musimy sobie powiedzieć już na początku, że nie uzyskamy takiego samego smaku PTASIEGO MLECZKA ® jak tego kupionego w sklepie. Jednak przy odrobinie wyobraźni i chęci możemy je przygotować w różnych smakach i kolorach, a następnie wykorzystać do tworzenia różnorakich deserów. Do przygotowania
1 opakowanie galaretki owocowej,
1,25 szkl. wody,
1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego,
2 łyżki cukru.
Uwaga!
Innym prostym sposobem na wykorzystanie ptasiego mleczka, jest nałożenie go do pucharków i odstawienie do lodówki, a następnie polanie go cienką warstwą czekolady, rozpuszczonej wcześniej w kąpieli wodnej. Tak polane ptasie mleczko, wstawiamy znowu do lodówki, aż czekolada stwardnieje.
Opakowanie owocowej galaretki o dowolnie wybranym smaku, rozpuszczamy we wrzącej wodzie, mieszając od czasu do czasu, odstawiamy do ostygnięcia. Następnie będzie nam potrzebny mikser. Kiedy galaretka zacznie tężeć, zaczynamy stopniowo dodawać do niej mleko i cukier, jednocześnie ubijając całość za pomocą miksera. Tak przygotowane PTASIE MLECZKO ®, możemy nałożyć na wcześniej ułożoną w tortownicy warstwę biszkoptów i odstawić do lodówki, do stężenia. Gdy już stężeje, możemy polać je warstwą rozpuszczonej i ostudzonej galaretki owocowej lub nałożyć kolejną warstwę PTASIEGO MLECZKA ®, zrobionego z galaretki o innym smaku. Pamiętajmy, że każda warstwa musi stężeć, zanim nałożymy kolejną.
PTASIE MLECZKO ® to oznaczenie wyrobów, które zostały stworzone w latach 30-tych XX wieku przez Jana Wedla. Jest to zastrzeżony znak towarowy, dlatego w naszym przepisie towarzyszy mu oznaczenie ®, którym posługuje się firma WEDEL produkująca słodycze według receptur Jana Wedla.
Oznaczenie słowne PTASIE MLECZKO ® stanowi zarejestrowany znak towarowy chroniony na rzecz spółki E. Wedel sp. z o.o.
Znacie inny przepis na smaczny deser? Podzielcie się nim w komentarzu.