Musimy sobie powiedzieć już na początku, że nie uzyskamy takiego samego smaku PTASIEGO MLECZKA ® jak tego kupionego w sklepie. Jednak przy odrobinie wyobraźni i chęci możemy je przygotować w różnych smakach i kolorach, a następnie wykorzystać do tworzenia różnorakich deserów. Do przygotowania

1 opakowanie galaretki owocowej,
1,25 szkl. wody,
1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego,
2 łyżki cukru.

Uwaga!

Innym prostym sposobem na wykorzystanie ptasiego mleczka, jest nałożenie go do pucharków i odstawienie do lodówki, a następnie polanie go cienką warstwą czekolady, rozpuszczonej wcześniej w kąpieli wodnej. Tak polane ptasie mleczko, wstawiamy znowu do lodówki, aż czekolada stwardnieje.

Opakowanie owocowej galaretki o dowolnie wybranym smaku, rozpuszczamy we wrzącej wodzie, mieszając od czasu do czasu, odstawiamy do ostygnięcia. Następnie będzie nam potrzebny mikser. Kiedy galaretka zacznie tężeć, zaczynamy stopniowo dodawać do niej mleko i cukier, jednocześnie ubijając całość za pomocą miksera. Tak przygotowane PTASIE MLECZKO ®, możemy nałożyć na wcześniej ułożoną w tortownicy warstwę biszkoptów i odstawić do lodówki, do stężenia. Gdy już stężeje, możemy polać je warstwą rozpuszczonej i ostudzonej galaretki owocowej lub nałożyć kolejną warstwę PTASIEGO MLECZKA ®, zrobionego z galaretki o innym smaku. Pamiętajmy, że każda warstwa musi stężeć, zanim nałożymy kolejną.

Uwaga:
PTASIE MLECZKO ® to oznaczenie wyrobów, które zostały stworzone w latach 30-tych XX wieku przez Jana Wedla. Jest to zastrzeżony znak towarowy, dlatego w naszym przepisie towarzyszy mu oznaczenie ®, którym posługuje się firma WEDEL produkująca słodycze według receptur Jana Wedla.

Oznaczenie słowne PTASIE MLECZKO ® stanowi zarejestrowany znak towarowy chroniony na rzecz spółki E. Wedel sp. z o.o.

Znacie inny przepis na smaczny deser? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułFrytki – przepisy
Następny artykułSzejk – przepis

Zbigniew Wawer - ukończył studia o kierunku dziennikarskim. Od 2005 roku jest współwłaścicielem Kawiarni i Pizzerii "Perełka" w Mielcu, dlatego można powiedzieć, że sprawy kulinarne zna od kuchni. Jest specjalistą działu Kulinaria serwisu SPEC.PL

Nasz specjalista pisze o sobie:


Gotowanie zaraz po jedzeniu to najprzyjemniejsza rzecz w moim życiu. Jako dziecko nie znosiłem niczego poza bułką posmarowaną masłem i dżemem, ale z czasem zmieniłem podejście do różnych przysmaków. Jeszcze parę lat temu oliwki mogły dla mnie nie istnieć, a ser pleśniowy nie przechodził mi przez gardło, dzisiaj nie mogę żyć bez tych smakołyków.

Na szczęście nadal są potrawy, których jeszcze nie próbowałem, dzięki czemu mogę przeżywać tę niekończącą się, fascynującą przygodę, jaką jest odkrywanie nieznanych dotąd smaków, a później dzielenie się nimi z innymi.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here