Ten ostatni zrealizował nawet program w Stanów Zjednoczonych, gdzie próbował zmienić kulinarne przyzwyczajenia Amerykanów. Mając wiec dostęp do fachowej literatury oraz kulinarnych programów – nie bójmy się eksperymentować i wybierajmy, nieznane nam wcześniej warzywa.
Są różne metody przyrządzania warzyw:
1. Gotowanie na parze – najlepsze, gdyż nie traci się w trakcie tego procesu witamin i mikroelementów. Możemy to przeprowadzić przy pomocy specjalnego urządzenia – parowaru. Można też zaczepić rondel na garnkiem z gotująca się wodą i przykryć warzywa pokrywką. Czekamy aż warzywa staną się miękkie, co jest znakiem, że są już gotowe.
2. Duszenie – trzymamy warzywa w garnku z wodą, aż cała uleci. Dla smaku można dodać kostkę rosołową, która rozpuści się wodą.
3. Gotowanie – najlepiej aby były to całe warzywa, wcześniej starannie umyte. Nie może to trwać zbyt długo, aby nie uległy rozgotowaniu.
4. Pieczenie – nalewamy na formę oliwy z oliwek i kładziemy warzywa, które pieczemy póki się nie zarumienią.
Właściwe przygotowanie warzyw:
– należy je starannie wymyć pod bieżącą wodą, bez pozostawiania ich do namoczenia (przyczynia się to do wypłukania z nich składników odżywczych)
– wszelkie warzywa, które wyrywa się z ziemi (marchew, seler, rzodkiewka) można oczyścić za pomocą szczoteczki, będziemy mieć wtedy pewność, że nie zostały na nich bakterie
– warzywa obieramy cienko aby nie usunąć zawartych w nich mikroelementów. Jednak musimy to czynić starannie gdyż mogą zawierać w sobie szkodliwe związki chemiczne, które znajdują się w glebie
– surówki i sałatki z warzyw, ze względu na to, iż łatwo się psują należy przechowywać w lodówce i spożywać świeże
– aby warzywa nie utraciły wody, a więc nie stały się suche i niesmaczne, warto je posolić zanim postawimy je na stole
– wodę, po gotowaniu warzyw, można wykorzystać do zrobienia bulionu lub sosu, gdyż soki, powstałe z ich wygotowania, pełne są zdrowych minerałów i witamin.
Znacie inne przepisy na przyrządzenie warzyw? Podzielcie się nimi w komentarzach.