Technikę rozcierania dzielimy ze względu na:
– siłę nacisku:
• rozcieranie powierzchowne (lekkie)
• rozcieranie głębokie (mocne)
– kierunek:
• podłużne – wykonywane wzdłuż przebiegu mięśni
• poprzeczne – wykonywane w poprzek mięśni
• okrężne – wykonywane wokół stawów
Przed przystąpieniem do masażu należy się upewnić, czy nie ma żadnych przeciwwskazań.
Technikę rozcierania wykonujemy za pomocą dłoni: opuszkami palców 2-5 i 2-3, a także opuszkami kciuków bądź też nasadą dłoni. Polega ona na wykonywaniu ruchów kulisto-posuwistych wraz z tkanką masowaną.
Można także wykonać rozcieranie punktowe, polegające na masowaniu okrężnymi ruchami w jednym miejscu, a następnie przechodzeniu wyżej, wykonując ten sam ruch. Należy pamiętać, że ruch zawsze prowadzimy w stronę serca – od dołu do góry. Tempo masowania: 60-100 ruchów na minutę. W wyniku rozcierania powstaje fałd skórny, w którym następuje rozciągnięcie oraz roztarcie tkanki masowanej.
Rozcierania uaktywnia szybszą przemianę materii i przepływ limfy. Okolica, która zostaje poddana masażowi, zostaje lepiej odżywiona, lepiej ukrwiona, a także zwiększa się jej elastyczność. Jeżeli masaż wykonujemy z dużą intensywnością i szybko, ma on działanie pobudzające, natomiast gdy lekko i powoli – działa rozluźniająco i uspokajająco.
Robiono Wam kiedyś tego rodzaju masaż? Opiszcie swoje wrażenia.