Rozwój próchnicy

Próchnica powierzchniowa – początkowe stadium, w którym – na skutek działania kwasów – najpierw dochodzi do zmniejszenia przeźroczystości szkliwa. Z czasem proces mineralizacji postępuje i szkliwo zęba staje się porowate. Gdy proces mineralizacji sięga do zębiny pojawia się ubytek w szkliwie. Stopniowo zębina ulega przebarwieniu (kolor brunatny) – jest to etap próchnicy średniej.

Jeżeli nie jest ona leczona to ubytek stanie się bardziej rozległy, zaczyna się wtedy proces próchnicy głębokiej, dla którego typowy jest ubytek obejmujący koronę zęba aż do miazgi. Ponieważ jest ona unerwiona, więc wtedy zaczyna boleć nas ząb. Jeśli nie zgłosimy się w tym momencie do stomatologa, mogą wystąpić kolejne zmiany zapalne:

– zgorzel miazgi
– stan zapalny ozębnej
– ropnie zębopochodne
– przetoki ropne na dziąśle

Rodzaje próchnicy

Próchnica butelkowa – gdy dziecko jest zbyt długo karmione butelką, dochodzi wówczas do zniszczenia koron zębów.

Próchnica okrężna – zęby w okolicy dziąseł zostają otoczone próchnica na skutek działania bakterii beztlenowych.

Czynniki sprzyjające powstawaniu próchnicy: podatność zęba na prochnicę, płytka nazębna oraz nadmiar spożywanych węglowodanów, będących pożywką dla bakterii.

Profilaktyka

Zmiana żywienia – żucie gumy bez cukru po posiłku, ograniczenie spożywania cukru oraz podjadanie między posiłkami.

Odpowiednia higiena zębów – dokładne mycie zębów (3 minuty) przynajmniej dwa razy dziennie przy użyciu pasty z fluorem.

Zwiększanie odporności zębów – stosowanie past oraz płynów do zębów wzbogaconych fluorem.

Czy informacje zawarte w artykule okazały się pomocne? Zapraszam do komentowania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here