Przede wszystkim należy unikać pokarmów, które stymulują powstawanie gazów, takich jak fasola, kapusta czy surowa cebula, lodów czy pokarmów smażonych, które mogą być za ciężkie dla naszego trawienia. Kolejną rzeczą jest odpowiednie łączenie pokarmów. Nie należy spożywać w ramach jednego posiłku soków czy słodkich potraw z tymi zawierającymi dużo skrobi, soli czy białka. Niezalecane jest też łączenie na talerzu nabiału z kwaśnymi owocami, chlebem, mięsem czy z rybami. Inną przyczyną wzdęć może być przejedzenie. Mając skłonność do problemów jelitowych, powinniśmy jeść posiłki w małych ilościach, ale za to częściej. Poprawi to wówczas słabe trawienie i pomoże uniknąć problemów z absorpcją pokarmu. Proste jedzenie w umiarkowanej ilości pomoże pozbyć się problemu. Nie łączmy ze sobą więcej niż dwóch różnych, ale odpowiednio dobranych, grup pokarmów. Potrawy słodkie powinny być spożywane osobno, podobnie jak mleko czy banany. Posiłki należy spożywać wolno, zwracając uwagę na ich prawidłowe i dokładne przeżuwanie.
Uwaga!
Mając skłonność do wzdęć pamiętaj o następujących zasadach związanych ze spożywaniem posiłków:
– jedz o regularnych porach, częściej (nawet do 4-5 posiłków dziennie), ale w mniejszych ilościach;
– nie spiesz się z jedzeniem oraz zadbaj o to, by atmosfera podczas spożywania posiłków była przyjemna;
– skoncentruj się wyłącznie na jedzeniu, a więc odrzuć gazetę, wyłącz telewizor i nie rozmawiaj z pełnymi ustami;
– nie jedz, pozostając pod wpływem złych emocji; poczekaj, aż się uspokoisz;
– spożywaj dużo ciepłych pokarmów, szczególnie zup i potraw duszonych;
– unikaj spożywania drożdży, napojów i pokarmów z lodówki oraz produktów głęboko smażonych;
– nie pij kawy na pusty żołądek
W przypadku wystąpienia wzdęć zażywaj dużo przypraw, które mają właściwości uśmierzające powstawanie gazów jelitowych. Najlepsze są: kminek, kardamon, koper włoski, imbir, mięta, rumianek, liście laurowe. Przed posiłkiem można wypić napój składający się z pół łyżeczki zmielonego kardamonu i kopru włoskiego zaparzonych w wodzie. Zioła takie jak: waleriana, rumianek czy gałka muszkatołowa mają działanie uśmierzające ból związany z odczuwaniem wzdęć. Zewnętrznie można z kolei zaaplikować olejek rycynowy zmieszany z odrobina pieprzu Cayenne, co powinno przynieść szybką ulgę. Po posiłku najlepiej zażyć łyżeczkę drobno siekanego imbiru zmieszanego z łyżeczką soku z cytryny.
Czy informacje zawarte w artykule okazały się pomocne? Zapraszam do komentowania.