Funkcjonowanie wszelkich narządów naszego organizmu jest ze sobą ściśle powiązane, zharmonizowane i połączone. Niedoczynność czy zaburzone działanie jednych, prowadzi do zachwiania i problemów z funkcjonowaniem innych. Właśnie w taki sposób działa m.in. gruczoł tarczycy. Jej głównym działaniem jest wydzielanie do krwi człowieka trzech hormonów – tyroksyny, trijodotyroniny oraz kalcytoniny. Odpowiadają one za pobudzanie metabolizmu ustroju, utlenianie i wytwarzanie ciepła w organizmie oraz metabolizm cholesterolu. Ponadto pobudzają kurczliwość i pobudliwość włókien mięśniowych, rozwój ośrodkowego układu nerwowego oraz czynność mięśnia sercowego, wspomagają wbudowywanie wapnia w tkankę kostną.
Zaburzenie pracy tarczycy polega na jej nadczynności i niedoczynności. Niedoczynność tarczycy, jak sama nazwa wskazuje, polega na zbyt niskim poziomie produkcji hormonów przez tarczycę. Objawia się on przybieraniem przez chorego na wadze, jego częstym marznięcie, głos staje się bardziej szorstki, skóra staje się chłodna i zrogowaciała, szczególnie na łokciach i kolanach. Ponadto niedoczynność tarczycy odpowiada za przyspieszony rozwój miażdżycy.
Innym zaburzeniem pracy tarczycy jest jej nadczynność. Polega ona na produkcji przez ten gruczoł zbyt dużej ilości hormonów. W konsekwencji prowadzi to do znacznej utraty na wadze, wzmożonego pocenia się, nadpobudliwości, problemów ze snem, zaczynają trząść się ręce. Ponadto u osób z nadczynnością tarczycy obserwuje się przyspieszoną akcję serca, zaburzenia jego rytmu, niewydolność wieńcową. W skrajnych przypadkach zaburzenie to prowadzi nawet do chorób psychicznych, takich jak np. nerwica.
Znając wszystkie konsekwencje zaburzeń pracy tarczycy, oczywista wydaje się być wzmożona troska o jej prawidłową pracę i szybkie reagowanie w przypadku zaobserwowania każdego, nawet najmniejszego objawu.
Bardzo ważne w profilaktyce zaburzeń funkcjonowania tarczycy jest zaopatrzenie diety w odpowiednią ilość jodu odpowiadającego za prawidłowe funkcjonowanie tego gruczołu. Jest to najprostszy i najtańszy ze sposobów, ponieważ wystarczające okazuje się dodawanie do potraw spożywczej soli jodowanej. Odpowiada ona w dużej mierze za produkcję przez tarczycę odpowiedniej ilości hormonów. Poza solą, której niestety nie możemy spożywać zbyt dużo, aby w trosce o tarczycę nie zaszkodzić własnemu układowi krążenia i sercu, istnieje również szereg produktów zawierających jod. Należą do nich m.in. ryby i owoce morza, a dla osób które nie lubią tych produktów, w aptekach dostępne są specjalne preparaty witaminowe z wysoką zawartością jodu.
Czy informacje zawarte w tekście okazały się pomocne? Zapraszam do komentowania.