Lodówkę należy myć dość często, najlepiej raz w tygodniu. Wiemy jednak, iż dysponujemy ograniczoną ilością czasu, a lista naszych zadań i obowiązków jest długa, dlatego też starajmy się myć ją choćby co 2 tygodnie. Jeśli jednak coś wyleje się lub wysypie – sprzątnijmy to od razu.
Warto powiedzieć, iż we wszystkich dziedzinach życia, także i w dbaniu o dom, ważne jest, aby robić dużo rzeczy od razu, a nie przekładać w czasie. Jeżeli stworzymy sobie plan i będziemy go przestrzegać, to w ostateczności będziemy dysponować większą ilością wolnego czasu.
Poniżej podaję kilka rad dotyczących mycia lodówki.
-
Krok pierwszy
Najpierw należy opróżnić lodówkę. Przy okazji można sprawdzić, co należy dokupić (najlepiej od razu spisać listę, nie trzeba będzie po raz kolejny tu zaglądać tuż przed zakupami). Przeterminowane produkty należy od razu wyrzucić – jeżeli zbyt często wyrzucamy jedzenie, oznacza to po prostu, iż podczas kolejnych zakupów należy ograniczyć ilość zakupionych produktów. Szkoda naszych pieniędzy.
-
Krok drugi
Świetnym środkiem do mycia lodówki jest ocet. Do ciepłej wody należy dodać niewielką ilość octu. Takim roztworem należy umyć lodówkę, a następnie umyć raz jeszcze czystą wodą i wytrzeć do sucha. Nie należy używać wody z płynem do mycia naczyń – płyn pozostawia bardzo intensywny zapach, którym przesiąkają produkty.
Warto przecierać wnętrze lodówki ściereczką zanurzoną w ciepłym roztworze sody oczyszczonej. Przy myciu należy pamiętać także o umyciu półek oraz rowków, na których leżą półki. Uszczelki należy przetrzeć ściereczką zanurzoną w roztworze wody z octem lub wody z sodą oczyszczoną.
Regularnie należy też sprawdzać, czy otwór odpływowy nie jest zapchany resztami żywności.
-
Krok trzeci
Na koniec należy umyć dokładnie lodówkę z zewnątrz.
A Wy czym i jak często czyścicie swoją lodówkę?