Gotowanie brukselki nie jest trudne. Najprostszym sposobem przyrządzenia brukselki jest ugotowanie jej w wodzie.
sól i cukier (do smaku)
łyżka masła
3 łyżki tartej bułki
Brukselkę oczyścić z zewnętrznych uszkodzonych liści, umyć i włożyć do wrzącej, osolonej z dodatkiem cukru wody. Gotować bez przykrycia aż do miękkości. Następnie odcedzić. Posypać uprażoną na maśle bułką tartą (masło rozpuszczamy na patelni, wsypujemy bułkę tartą i prażymy na małym ogniu, aż bułka nabierze ciemnobrązowego koloru).
W innej wersji można polać ugotowaną i odcedzoną brukselkę rozpuszczonym masłem i oprószyć podsuszoną na suchej patelni bułką tartą.
Tak przyrządzona brukselką można podawać na przykład do kotletów schabowych, pieczonych mięs i ryb.
Smacznym sposobem spożycia owych małych kapuścianych główek jest dodanie do nich bekonowych skwarek.
40-50 dag kapusty brukselskiej
sól i cukier do smaku
15-20 dag wędzonego boczku lub bekonu
Brukselkę ugotować tak, jak w poprzednim przepisie. Boczek lub bekon pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na małym płomieniu aż do wytopienia się tłuszczu i uzyskania chrupkich skwarek. Ugotowaną i odcedzoną brukselkę rozłożyć na talerzyki, skropić odrobiną wytopionego tłuszczu, posypać usmażonymi kostkami boczku, podawać od razu jako samodzielne danie bądź jako dodatek do mięs.
Ciekawą smakową wersją tego dania jest posypanie kapustki z boczkiem drobno startym parmezanem.
Brukselka swoim smakiem może wzbogacić także inne gotowane potrawy. Należy do nich choćby zupa jarzynowa, do której główki kapusty brukselskiej dodajemy razem z innymi warzywami, kapuśniak ze słodkiej kapusty – wtedy wskazane jest dolanie do wywaru odrobinę octu, żeby rozrzedzić trosze mdły posmak kapuścianych jarzyn. Ugotowane brukselki można dodawać także do przygotowanego osobno rosołu z drobiowymi lub wieprzowymi pulpecikami.
Fot. Agnieszka Pietnoczka
Jakie są Wasze ulubione dania z brukselki?