Do upieczenia chleba litewskiego będziesz potrzebować:
1 szklanka żytniej razowej mąki
1 szklanka ciepłej wody
ciasto parzone:
2 szklanki żytniej razowej mąki
1 łyżka kminku
3 szklanki wrzącej wody
zaczyn
ciasto właściwe:
ciasto parzone
1 szklanka żytniej razowej mąki
1 szklanka mąki pszennej typ 650
3 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
1 łyżka ciemnego miodu lub melasy
1 łyżeczka suszonych drożdży
Najpierw zaczynamy od przygotowania zaczynu: mieszamy mąkę z wodą w wysokim słoiku, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 3 dni w ciepłe miejsce do fermentacji.
Po trzech dniach zabieramy się za ciasto parzone: do miski wsypujemy mąkę oraz kminek i zalewamy je wrzącą wodą, dokładnie mieszamy, i odstawiamy na 2-3 godziny, kiedy wystygnie dodajemy zaczyn. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin.
Po 12 godzinach dodać do ciasta parzonego resztę składników ciasta właściwego: mąkę pszenną, mąkę żytnią, cukier, miód, sól i suche drożdże. Dobrze wyrobić ręką, aż wszystko się połączy. Keksówki posmarować olejem, posypać żytnimi otrębami, przełożyć do nich ciasto na chleb, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 3-4 godziny w ciepłym miejscu. Następnie włożyć do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni C i piec 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec chleb ok 30-40 minut, aż zrobi się brązowy. Po upieczeniu wyjąć z keksówek, wystudzić i dopiero wtedy można ukroić kromki chleba.
Jeśli mamy swój zaczyn żytni, możemy pominąć opisany powyżej etap przygotowania zaczynu i zacząć od etapu ciasta parzonego.
Fot. Agnieszka Pietnoczka
Znacie inny przepis na chleb litewski?