Warzywo to należy do rodziny selerowatych, stąd podobieństwo w wyglądzie z liśćmi bulwiastego i listkami naciowego selera oraz możliwość wykorzystania zarówno korzenia jak i naci w celach spożywczych.
Dodawanie jej do potraw wzbogaca je o witaminy (szczególnie A i C), żelazo, olejki eteryczne (stąd niesamowity aromat unoszący się znad zup czy sosów działający pobudzająco na apetyt) i inne odżywcze składniki. To właśnie skład pietruszki zadecydował o jej zdrowotnych właściwościach zawartych w liściach, korzeniu i nasionach.
Do najważniejszych właściwości pietruszki należy:
– działanie moczopędne – zalecany przy zapaleniu moczowodów, powstaniu kamicy moczowej, zapaleniu nerek i pęcherza moczowego, profilaktyce skąpomoczu,
– właściwości poprawiające trawienie i apetyt;
– łagodzenie wzdęć;
– właściwości żółciopędne;
– łagodzenie bólu przy ukąszeniu przez owady – wystarczy wtedy obłożyć miejsce ukąszenia startym korzeniem;
– działanie antyseptyczne i wybielająco na skórę;
– poprawienie oddechu z jamy ustnej;
– działanie napotne – stąd potoczne przekonanie o leczniczym działaniu delikatnego mięsno – warzywnego wywaru okraszonego sporą ilością pietruszki
– jest również afrodyzjakiem.
W celu wykorzystania pietruszki do wspomagania leczenia przygotowuje się:
– napary: 10-25 g startego korzenia zalewa się 100 ml wrzącej wody, przykrywa na 20 minut i popija małymi porcjami przez cały dzień;
– olejek pietruszkowy, którego kilka kropli spożywa się trzy razy dziennie;
– preparaty stworzone na zasadzie wyciągu z pietruszki poprawiające zapach wydobywający się z ust (według potocznej wiedzy pomaga też w tej dolegliwości, uprzykrzającej codzienne życie, żucie przez 15 minut w zębach łyżeczki zielonej natki)
Warto dodać, że ze względu na kuszący aromat dawniej ziele pietruszki traktowano jako afrodyzjak i wierzono w jej właściwości wpływające na pobudzenie uczuciowe i seksualne człowieka.
Jak każde zioło, tak i pietruszka ma swoje zalecenia, ale również zastrzeżenia odnośnie jej stosowania. Nie powinno podawać się jej w nadmiarze kobietom w ciąży z powodu właściwości do pobudzania macicy, osobom wrażliwym mającym tendencję do uczuleń – szczególną uwagę trzeba zwrócić na stosowanie olejku pietruszkowego.
Fot. Agnieszka Pietnoczka
Do czego najczęściej dodajecie pietruszkę? Podzielcie się swoimi opiniami.