Żelatyna ma bardzo szerokie zastosowanie zarówno w samej kuchni, jak i w całym przemyśle spożywczym. Stosowana jest jako emulgator oraz środek żelujący. Znajduje się na liście legalnych dodatków do żywności w Unii Europejskiej. Oznaczona jest symbolem E441.
Żelatyna nie ma smaku ani koloru. Można ją kupić w postaci listków, proszku albo płatków. Rozpuszcza się w kwasie octowym, gorącej wodzie, glicerynie. Nie rozpuszcza się w alkoholu.
Żelatyna znajduje się w wielu produktach spożywczych, m.in. w galaretce, konserwach mięsnych, lodach, cukierkach, niektórych margarynach, jogurtach, kiełbasach, ciastach, itp.
Żelatynę stosuje się do wielu potraw. Z racji tego, iż nie posiada ona żadnego smaku, to stosowana jest i do dań słonych, i do dań słodkich. Jest z powodzeniem wykorzystywana m.in. do przyrządzania deserów na słodko, galaretek owocowych, musów owocowych, ryb w galarecie.
Jak należy prawidłowo przygotować żelatynę?
1. Najpierw należy rozpuścić 6-8 łyżeczek żelatyny spożywczej w 1 litrze wody bądź wywaru.
2. Potem należy odstawić na około 20 minut do napęcznienia.
3. Na koniec należy zamieszać i podgrzać do rozpuszczenia żelatyny. Nie wolno jej zagotować.
Uwaga!
100 gram żelatyny dostarcza organizmowi około 340 kalorii, aż 84 g białka, 32 mg sodu i 0,10 g tłuszczów.
Tak przygotowana żelatyna jest już dobrym składnikiem do przygotowywania dań. Poniżej podaję przepis na galaretkę owocowa, w której stosuje się żelatynę spożywczą.
Galaretka owocowa:
30 dag owoców,
10 dag cukru,
150 ml śmietanki kremowej
pół litra wody,
2 dag żelatyny,
3 dag cukru pudru.
Umyte owoce rozdrabniamy. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Przegotowaną gorącą wodę mieszamy z cukrem i namoczoną żelatyną. Gotujemy, ciągle mieszając trzepaczką. Wlewamy galaretkę do miseczek i pozostawiamy do wystygnięcia. Dekorujemy według uznania.
Do czego najczęściej stosujecie żelatynę? Jakie firmy wybieracie? Dajcie znać w komentarzu.