Oprawa obiadu lub uroczystej kolacji powinna być wzbogacona:
– kremowym obrusem,
– serwetkami (do położenia na kolana),
– elegancką zastawą,
– kryształowymi kieliszkami,
– zapalonymi świeczkami – mogą być w podstawkach, lichtarzu, jak również pływające, w szklanej misie wypełnionej wodą.
Kiedy posiłek jest wydawany w święta warto pamiętać o odpowiednich ozdobach. Jeśli to Boże Narodzenie niech na obrusie i serwetkach królują barwy takie jak zieleń i czerwień, pamiętajmy też o świątecznych stroikach. Na Wielkanoc wystarczy bukiet wiosennych kwiatów oraz wydmuszki jajek na długich patyczkach, włożone do wazonu. Pięknie udekorowany stół nie musi wiązać się z ogromnymi wydatkami.
Oto kilka zasad, które warto stosować podczas dekoracji stołu:
– Nieparzyste liczby – świece, kwiaty, ozdobne wazony, które będą stać na widoku powinny być w nieparzystej ilości, gdyż wtedy ich ułożenie sprawia wrażenie harmonii.
– Owoce – na środku warto ustawić ładną misę z owocami, oczywiście prawdziwymi.
– Prostota – nie przesadzajmy z dekoracjami – stół ma przykuwać wzrok, a nie męczyć go przepychem.
– Przestrzeń – zadbajmy, aby wysokość dekoracji nie utrudniała rozmów, nie ma nic gorszego niż goście zasłonięci przez wazon z kwiatami czy stroiki.
– Ustawienie – nie ustawiajmy pojedynczych ozdób takich jak wazon czy świeczka pośrodku długiego stołu. Lepiej ustawić kilka elementów dekoracyjnych wzdłuż stołu, co nada mu spójny wygląd.
– Kolor – jeśli nie jesteś pewna, jaki kolor powinien dominować w dekoracji stołu, zdecyduj się na biel (zawsze elegancka) lub na inny, mocny kolor (czerwień, czerń). Nie mieszaj więcej niż dwóch barw.
Jak dekorujecie swój stół? Przywiązujecie do tego jakąś szczególną wagę?