To w jakiej ilości uprawiać warzywa zależy od warunków klimatycznych, gleby, obszaru działki oraz jej lokalizacji. Bardzo ważny jest także czas jak chcemy poświęcić na uprawę warzywniaka oraz nasze potrzeby.
Na warzywniak idealna będzie gleba żyzna, ciepła i dobrze nasłoneczniona. Ale jakość naszych plonów będzie zależała także od nas samych, głównie od tego, ile pracy będziemy wkładać w jego pielęgnację.
W uprawach tradycyjnych dominują geometryczne zagony ze ścieżkami. Bardzo modne stają się ostatnio okrągłe formy ogródków warzywnych.
Kwiecień to idealna pora, by zacząć wysiewać do gruntu nasze warzywa.
Na warzywniku koniecznie powinniśmy przeznaczyć miejsce na rzodkiewkę, sałatę masłową i kruchą, szczypiorek, groszek zielony i wiele innych wczesnych warzyw.
Z warzyw przyprawowych warto posiadać koper oraz pietruszkę naciową. Pamiętajmy o groszku i fasoli szparagowej, bogatych w białko roślinne. Cebulę uprawiajmy z dymki, by szybciej dorastała. Przeznaczmy miejsce także pod kalafior, bogaty w witaminy C, A, PP, B1, B2 oraz buraki zawierające makro i mikroelementy i kapustę bogatą w witaminy K i B.
Pamiętajmy, że większość nasion po siewie powinna zostać przykryta. Głębokość siewu musi odpowiadać 3-krotnej wielkości nasiona.
Można także posadzić kolorowe odmiany warzyw, by ciekawiej zaaranżować ogródek. Wzrok będą przyciągać minikapusty. Na talerzu będą atrakcyjnie wyglądały kuliste marchewki i rzodkiewki o ‚odwróconym’ wyglądzie. Wierzch jest biały, a wnętrze czerwone.
Obok warzyw możemy wprowadzać także rośliny zielarskie. Obecność tych aromatycznych roślin urozmaici ogródek warzywny. Warzywa możemy połączyć z miętą, lawendą, lubczykiem, rozmarynem czy oregano. Ogródek możemy podkreślić krzewami ozdobnymi np. w postaci obwódek z trzmieliny, bukszpanu.
Uwaga!
Bardzo ważne jest także sąsiedztwo roślin. Sadząc warzywa, powinniśmy uwzględnić kilka podstawowych zasad. Nie sadzimy obok siebie ogórków i pomidorów oraz sałaty obok pietruszki. Złe towarzystwo to także połączenie fasoli z cebulą, czosnkiem czy grochu ze szczypiorkiem. Kalafior i kalarepa nie powinny rosnąć w sąsiedztwie pomidorów, marchwi i rzodkiewki.
Do walki ze szkodnikami i chorobami w ogródkach warzywnych najlepiej stosować ekologiczne metody. Unikajmy preparatów chemicznych.
Zobacz, co radzi Leroy Merlin – YouTube:
Jakie warzywa uprawiacie na swojej działce? Jak Wam idzie? Dajcie znać!