Kawa arabska pochodzi z Etiopii i Jemenu. Sadzonki oraz nasiona można kupić w sklepach ogrodniczych lub w internecie, które przystosowane są do domowej hodowli.

Liście kawy są lancetowate, wyraźnie unerwione, ciemnozielone i mocno błyszczące. Kwiaty białe, pachnące, zaczynają się rozwijać wczesną wiosną. Owoce są koloru ciemnoczerwonego – przypominają trochę owoce wiśni i zawierają po dwa spłaszczone z jednej strony nasiona. Kwiaty zaczynają dojrzewać późną jesienią.

Kawa arabska jest rośliną ciepłolubną, minimalna temperatura uprawy wynosi 16 C.

Rośliny lubią miejsca jasne, ale nie bezpośrednio nasłonecznione – ostre słońce nie wpływa dobrze na ich rozwój, więc w razie upalnych dni należy zapewnić odrobinę cienia.

Do uprawy powinniśmy zapewnić odpowiednie warunki glebowe – najlepsza będzie ziemia próchnicza z lekko kwaśnym odczynem.

Uwaga!

Ważne jest to, żeby gleba była cały czas wilgotna, jednak nie można przesadzić z nadmiarem wody. Nasiona możemy wysiewać przez cały rok. Kiełkowanie następuje nieregularnie w ciągu kilku tygodni.

Kawa arabska nie posiada w naszym klimacie naturalnych pasożytów. Kofeina zawarta w liściach działa odstraszająco dla większości z nich. Zdarza się, że pojawiają się na kawie szkodniki, głównie miseczniki i tarczniki. Żerują one na młodych gałązkach oraz na liściach, tworząc malutkie (ok. 4 mm) brązowe, wypukłe tarczki.

Do nawożenia możemy zastosować pałeczki z wolno uwalniającymi się składnikami lub zastosować nawóz uniwersalny do roślin doniczkowych z częstotliwością 2 razy w miesiącu. Nawozić należy od kwietnia do listopada.

Kawę można co roku przesadzać do większej doniczki – zbyt mała doniczka może powodować żółknięcie liści.

System korzeniowy kawy nie jest mocno rozwinięty, wiec standardowe donice powinny w zupełności wystarczyć.

Należy przyjąć zasadę, że w przypadku przesadzania wybieramy donice, przynajmniej dwa razy większą od poprzedniej. Najlepszą porą na ten zabieg jest wczesna wiosna. Po przesadzaniu roślin powinna przebywać przez 24 godziny w cieniu w temperaturze pokojowej.

Kawę arabską należy podlewać co 2–3 dni w czasie okresu wiosennego-letniego. W zimniejszej porze częstotliwość możemy zmniejszyć do 5–7 dni. Dobrze jest również skraplać liście kropelkami wody. Zabieg ten możemy wykonać późnym popołudniem w celu uniknięcia pełnego słońca.

Kawa potrafi dorosnąć do 3 metrów wysokości, jednak w warunkach domowych nie powinna przekroczyć jednego metra wysokości. Raz do roku zalecane jest przycięcie rośliny, co przyczyni się do bujniejszych rozrostów w szerz niż w wzwyż.

Co myślicie o domowej uprawie kawy? Znacie kogoś, komu ta sztuka się udała? Dajcie znać.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJakie byliny do ogrodu?
Następny artykułJak powiedzieć przyjaciółce, że ją kocham?

Joanna Wołejszo – architekt krajobrazu. Właściciel pracowni projektowej ProCentrum zajmującej się projektowaniem ogrodów, zieleni. Współpracowała z Radiem Planeta Fm współtworząc cykl audycji „Ogród Twoich Marzeń”. Fotograf – amator.

 

Nasz specjalista pisze o sobie:

Projektowanie ogrodów jest moją pasją od wielu lat. Pasją, która pozwala mi realizować zamiłowanie do tworzenie piękna wokół nas. Kiedy tworzę projekt ogrodu czuję się zaszczycona, wyróżniona, ponieważ mam niepowtarzalną szansę tworzenia piękna specjalnie dla Państwa - zapraszacie mnie Państwo do siebie, czyniąc autorem Waszego miejsca odpoczynku, relaksu czy zabawy. Wzajemne zrozumienie i moje zaangażowanie dadzą atrybuty niezbędne do stworzenia projektu tak indywidualnego jak jego właściciele.

Cieszę się każdym dniem i staram się wypełnić życie miłymi zdarzeniami.

Prywatnie - żona fotografa i programisty. Fascynują nas podróże, nowe zakątki, egzotyczne krajobrazy i ciekawi ludzie. Poprzez fotografie możemy opowiadać o miejscach, w których byliśmy i chwilach, które wspólnie przeżyliśmy.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here