Kawa arabska pochodzi z Etiopii i Jemenu. Sadzonki oraz nasiona można kupić w sklepach ogrodniczych lub w internecie, które przystosowane są do domowej hodowli.
Liście kawy są lancetowate, wyraźnie unerwione, ciemnozielone i mocno błyszczące. Kwiaty białe, pachnące, zaczynają się rozwijać wczesną wiosną. Owoce są koloru ciemnoczerwonego – przypominają trochę owoce wiśni i zawierają po dwa spłaszczone z jednej strony nasiona. Kwiaty zaczynają dojrzewać późną jesienią.
Kawa arabska jest rośliną ciepłolubną, minimalna temperatura uprawy wynosi 16 C.
Rośliny lubią miejsca jasne, ale nie bezpośrednio nasłonecznione – ostre słońce nie wpływa dobrze na ich rozwój, więc w razie upalnych dni należy zapewnić odrobinę cienia.
Do uprawy powinniśmy zapewnić odpowiednie warunki glebowe – najlepsza będzie ziemia próchnicza z lekko kwaśnym odczynem.
Uwaga!
Ważne jest to, żeby gleba była cały czas wilgotna, jednak nie można przesadzić z nadmiarem wody. Nasiona możemy wysiewać przez cały rok. Kiełkowanie następuje nieregularnie w ciągu kilku tygodni.
Kawa arabska nie posiada w naszym klimacie naturalnych pasożytów. Kofeina zawarta w liściach działa odstraszająco dla większości z nich. Zdarza się, że pojawiają się na kawie szkodniki, głównie miseczniki i tarczniki. Żerują one na młodych gałązkach oraz na liściach, tworząc malutkie (ok. 4 mm) brązowe, wypukłe tarczki.
Do nawożenia możemy zastosować pałeczki z wolno uwalniającymi się składnikami lub zastosować nawóz uniwersalny do roślin doniczkowych z częstotliwością 2 razy w miesiącu. Nawozić należy od kwietnia do listopada.
Kawę można co roku przesadzać do większej doniczki – zbyt mała doniczka może powodować żółknięcie liści.
System korzeniowy kawy nie jest mocno rozwinięty, wiec standardowe donice powinny w zupełności wystarczyć.
Należy przyjąć zasadę, że w przypadku przesadzania wybieramy donice, przynajmniej dwa razy większą od poprzedniej. Najlepszą porą na ten zabieg jest wczesna wiosna. Po przesadzaniu roślin powinna przebywać przez 24 godziny w cieniu w temperaturze pokojowej.
Kawę arabską należy podlewać co 2–3 dni w czasie okresu wiosennego-letniego. W zimniejszej porze częstotliwość możemy zmniejszyć do 5–7 dni. Dobrze jest również skraplać liście kropelkami wody. Zabieg ten możemy wykonać późnym popołudniem w celu uniknięcia pełnego słońca.
Kawa potrafi dorosnąć do 3 metrów wysokości, jednak w warunkach domowych nie powinna przekroczyć jednego metra wysokości. Raz do roku zalecane jest przycięcie rośliny, co przyczyni się do bujniejszych rozrostów w szerz niż w wzwyż.
Co myślicie o domowej uprawie kawy? Znacie kogoś, komu ta sztuka się udała? Dajcie znać.