Hiszpańska impreza podobnie jak cygańska należą do tych z cyklu „falbaniaste”. Jeżeli nie masz w swojej szafie spódnicy z ogromnymi falbanami, zawsze możesz przywiązać do jakiejkolwiek, długiej spódnicy trójkątną chustę z frędzlami. Do tego obowiązkowo obcisła bluzeczka podkreślająca Twoje wdzięki z dużym łódkowym dekoltem, najlepiej także ozdobionym kolorowymi, zwiewnymi falbanami. We włosy wepnij czerwony, charakterny kwiat. Możesz zaopatrzyć się w aksamitny naszyjnik, typu obroża także z dopiętym kwiatem. Idealny będzie również ażurowy wachlarz lub koronkowa chusta delikatnie zarzucona na ramiona albo przewiązana w pasie.
Jeżeli decydujesz się na imprezę w stylu hiszpańskim w domu, rozstaw w każdym jego zakamarku świece. Na ścianie upnij kolorowe chusty najlepiej w kontrastujących, ale wyrazistych barwach. Możesz także zawiesić w kolorowych ramkach zdjęcia tancerek flamenco czy rozwścieczonego na corridzie byka. Jeżeli nasz znajomy odwiedził jakiś hiszpański zakątek, możemy poprosić go o wypożyczenie fotografii do dekoracji pokoju, a podczas rozmów możemy zachęcić go do opowiedzenia o wrażeniach z wyprawy. Spraw, żeby stół wręcz mienił się kolorami. Użyj kolorowej zastawy, kwiatów, zadbaj o to, by potrawy nie tylko były smaczne, ale też ładnie wyglądały.
Obowiązkową przekąską są tapas, czyli tzw. dania na jeden kęs. Do prostych, acz niezwykle smacznych zalicza się pa amb tomaquet (chleb namoczony w startych pomidorach, doprawiony oliwą i czosnkiem, a następnie podsmażony) czy patatas bravas (pokrojone w kosteczkę ziemniaki smażone w głębokim tłuszczu).
Imprezowiczom zaserwuj charakterystyczne danie. Z pewnością jest nim gazpacho. To zupa na zimno przyrządzona z pomidorów, ogórków i papryki. Całość dopraw oliwą z oliwek, czosnkiem i świeżymi ziołami. Zupa nie wymaga gotowania i podawana jest na zimno! W upalne dni – rewelacja!
Fot. sxc.hu
Jeśli za oknem panuje zima, zaserwuj cocido. Dwudaniowa potrawa, składająca się z bulionu z dodatkiem zielonej fasoli i kapusty, podawanego z makaronem. Następnie, zawarte w zupie mięso wyjmuje się i łączy z cieciorką – danie główne jest gotowe.
Po obiedzie czas na hiszpańską słodycz. Są nią churros, czyli paluszki wykonane z ciasta smażone na oleju, podawane z kawą lub gorącą czekoladą. Popularnym deserem jest także carajillo – kawa z likierem typu Bailey’s.
Uwaga!
Imprezę dopełnia oczywiście muzyka z samego serca Hiszpanii. W przypadku profesjonalnych imprez zabawie towarzyszy pokaz tańca flamenco. W warunkach domowych można go zastąpić np. hiszpańskojęzyczną wersją karaoke.
Czy byliście kiedyś na takiej imprezie? Jak była zorganizowana? Opiszcie nam ją w komentarzu.