Czerwone wino jest ubóstwiane przede wszystkim za swój niepowtarzalny smak. Produkowane z ciemnych winogron, występujące w różnych odcieniach od wieków stanowi ozdobę każdego stołu oraz króluje na każdym przyjęciu. Pamiętać należy jednak, iż picie wina jest pewnego rodzaju rytuałem, któremu zgodnie z zasadami etykiety należy hołdować.
Przede wszystkim czerwone wina podajemy po winach białych, nigdy na odwrót. Powinniśmy zachować również kolejność: najpierw trunki wytrawne, a następnie słodkie. Jeśli dysponujemy różnymi rodzajami zbliżonego gatunkowo wina, to najpierw serwujemy młodsze, jakościowo słabsze. Trunek ten pijemy nieschłodzony, w temperaturze około 16 – 18st.C. Najlepiej, żeby przed podaniem butelka postała przez kilka godzin w temperaturze pokojowej – wino wtedy uzyska najlepsze walory smakowe.
Kieliszki, w których serwujemy czerwone wino mają być wykonane z cienkiego, przezroczystego szkła. Jedynie słodsze rodzaje win podawać można w kieliszkach zdobionych czy kryształowych. Do podawania czerwonego wina służą kieliszki o krótszej nóżce, bardziej pękate w górnej swojej części. Trunek nalewamy do około 2/3 objętości naczynia, ewentualnie, gdy dysponujemy większymi kieliszkami, do połowy. Należy pamiętać, by w czasie nalewania wina nie dotknąć szyjką butelki o szkło – butelkę należy trzymać w pewnej odległości od kieliszkach. W czasie serwowania wina, co zresztą tyczy się podawania wszystkich napojów, stoimy z prawej strony gościa. Nigdy też nie należy dolewać wina, gdy kieliszek nie jest jeszcze pusty. Przyjęło się także, iż osobą, która pierwsza kosztuje wina jest gospodarz. Dzięki temu upewnia się on, iż do kieliszków nie dostały się żadne elementy korka.
Istnieje również grupa potraw, do których zwyczajowo pije się czerwone wino. Są to przede wszystkim sery, pieczyste, dziczyzna, desery. Dlatego też błędem jest spożywanie czerwonego wina do drobiu czy ryb. Należy pamiętać również, iż wina powinny różnić się od siebie zależności od rodzaju potrawy, której towarzyszą. Tak więc na przykład do ciast pijemy słodkie wina, a do dań mięsnych wytrawne. Znając te zasady pozostaje tylko delektować się smakiem wina.
Serwując czerwone wino, trzymacie się sztywno reguł czy podajecie je zgodnie z upodobaniami?