Źle dobrany funkcjonalnie blat spowoduje, że z czasem będą widoczne na nim rysy i plamy tłuszczu trudne do usunięcia. Dlatego zamiast sugerować się ogólnie panującą modą na jakiś rodzaj blatu, lepiej odpowiedzieć sobie na pytanie, jak często będziemy korzystać z kuchni podczas przyrządzania posiłków i ich gotowania. Częste gotowanie wymusza na nas nijako stworzenie opcji najbardziej funkcjonalnej. Warto zauważyć, że w kuchniach restauracyjnych stosuje się urządzenia techniczne i blaty ze stali nierdzewnej. W zależności od stylu kuchni, wydaje mi się, że taki blat ze stali nierdzewnej przeniesiony do naszego mieszkania, prezentowałby się całkiem nieźle.
Innym rodzajem blatu jest blat wykonany z kompozytów. Dość często wybierany ze względu na trwałość i jego możliwości – można uzyskać różne efekty kolorystyczne i kształty.
Cenowo są jednak dość drogie. Zaletą jest fakt, iż nie trzeba takiego blatu jakoś specjalnie impregnować, łatwo się go czyści, a podczas używalności rys pozostaje niewiele.
Kolejnym rodzajem są blaty wykonane z drewna. Blat powinien być wykonany z drewna odpornego na wilgoć i zanieczyszczenia. Najczęściej w tym celu używa się dębu, buku, sosny, czy olchy. Blat wykonany z drewna należy odpowiednio zabezpieczyć lakierem, olejem lub woskiem, a później pamiętać o konserwacji. Drewno pięknie wygląda, jest przyjemne w dotyku, starzeje się i zmienia odcień naturalnie. Powstałe rysy czasem dodają wręcz uroku, ale dla wielu osób to niestety również główna wada tego rodzaju blatu – podczas mechanicznych uszkodzeń i częstego używania, może łuszczyć się lakier, a drewno odbarwiać.
morguefile.com
Inną kategorię stanowią blaty kamienne. Najbardziej popularne są blaty granitowe lub marmurowe. O ich atrakcyjnym wyglądzie zapewniać nie trzeba – są nieprzyzwoicie eleganckie i piękne. Wytrzymałość również mają dobrą – są odporne na ścieranie, są trwałe.
Niestety, dość dużo ważą i zwykle potrzebują wzmocnienia konstrukcji mebla. Nie są również zbyt giętkie i elastyczne – nie uzyskamy zbyt skomplikowanych kształtów. Poza tym głównym problemem jest cięcie, obróbka kamienia, dostarczenie materiału na miejsce i idealne dopasowanie – należy pamiętać, że najpierw pracują nad kamieniem maszyny.
Uwaga!
Najbardziej popularnym rodzajem blatów kuchennych są te wykonane z laminatu. Jest to nic innego jak płyta wiórowa pokryta syntetykami. Tego rodzaju blaty są tanie, łatwo utrzymać je w czystości, istnieje dowolność w wyborze koloru i wzoru okleiny. Wadą jest niska odporność na zarysowania.
W jakim stylu chcecie zaaranżować kuchnię? Skąd taki pomysł na aranżację?