Zakupy Ekspres przelewowy do kawy - co warto o nim...

Ekspres przelewowy do kawy – co warto o nim wiedzieć

-

Zastanawiasz się nad zakupem profesjonalnego ekspresu do kawy? Z pewnością warto zwrócić uwagę na ekspres przelewowy. W poniższym wpisie znajdziesz odpowiedź na pytania: jakie są zalety takiego rozwiązania, jak działa, na co zwrócić uwagę wybierając sprzęt oraz jakie akcesoria poleca się, aby dokupić.

Ekspres do kawy przelewowy – dlaczego warto?

Coraz częściej ekspres do kawy przelewowy jest wybierany wśród klientów sklepów. Po pierwsze ekspres przelewowy cechuje się tym, że podgrzana woda jest wlewana bezpośrednio do pojemnika ze zmielonym ziarnem kawy. Tak powstała kawa jest transportowana bezpośrednio do kubka, czy filiżanki.

Jego używanie niesie sporo korzyści, do najczęściej wspominanych zalicza się:

  • Możliwość zaparzenia większej ilości napoju za jednym razem – w zależności od modelu różnią się one pojemnością, dlatego warto wybrać ten, który spełnia oczekiwania.  Mały ekspres sprawdzi się dla tych, którzy nie mają sporo miejsca w kuchni i nie mogą mieć dodatkowego, dużego sprzętu. Większy sprzęt sprawdzi się np. do biur, gdzie jest więcej miejsca oraz większa ilość osób do picia kawy.
  • Ekspres przelewowy do kawy posiada młynek, dzięki czemu nie ma konieczności kupowania gotowej, mielonej kawy, ale można zrobić to samemu. Dzięki temu kawa będzie świeża w dowolnym momencie. Dodatkowo część ekspresów przelewowych do kawy jest wyposażonych we wskaźnik poziomu wody. Dzięki temu obsługa jest jeszcze prostsza. Pomocą jest również blokada kapania.
  • Niektóre z modeli posiadają wyświetlacz oraz opcję automatycznego wyłączenia się po określonym czasie. Jest to spora oszczędność prądu.
  • Przelewowy ekspres do kawy ma również możliwość podtrzymania temperatury. Dzięki temu do momentu manualnego lub automatycznego wyłączenie kawa jest wciąż ciepła.

Szeroką gamę produktów znajdziesz m.in. w sklepie Neonet.

Jak działa ekspres przelewowy?

Działanie ekspresu przelewowego jest stosunkowo proste. Pierwszym krokiem jest włożenie papierowego filtra, wsypanie do niego kawy oraz nalanie wody do dedykowanego pojemnika.

Kolejno woda podgrzewa się, a dzięki wzrostowi ciśnienia, woda płynie rurką do góry i zalewa filtr w którym znajduje się zmielona kawa. Następnie świeży, pachnący napar napływa do dzbanka, który jest umieszczony pod filtrem. Płyta, na której stoi dzbanek, co pewien czas się podgrzewa. Dzięki temu kawa pozostaje na długo ciepła.

Ekspres przelewowy posiada szereg funkcji. Najczęściej wymieniane są:

  • podgrzanie wody,
  • regulacja mocy kawy,
  • parzenie wstępne,
  • automatyczne wyłączenie po określonym czasie,
  • zabezpieczenie przed przegrzaniem,
  • wskaźnik poziomu wody,
  • program z ulubionymi kawami.

Do ekspresu przelewowego bariści polecają kawy jasno palone. Ten rodzaj ziaren pozwala na uzyskanie delikatnego smaku z mocno wyczuwalnymi nutami smakowymi. Bariści do ekspresu przelewowego szczególnie polecają ziarna pochodzenia brazylijskiego, których nie brakuje na polskim rynku.

Na co zwrócić uwagę wybierając ekspres do kawy przelewowy?

Decydując się na przelewowy ekspres do kawy, należy zwrócić uwagę na kilka kwestii.

Pierwszą z nich jest rodzaj dzbanka. Może być on szklany lub metalowy. Opcja metalowa jest zdecydowanie bardziej wytrzymała. Powinien on wytrzymać upadek nawet z kilku metrów. Sprawdzi się np. gdy w domu są dzieci.

Kolejną kwestią na którą warto zwrócić uwagę jest rodzaj stosowanego filtra. Ekspres przelewowy najczęściej wymaga kupowania papierowych filtrów. Jest to niewielki koszt. Alternatywą są filtry wielokrotnego użytku. To wygodne i rozkładając w czasie tańsze rozwiązanie. Ten filtr można najczęściej myć w zmywarce, co również ułatwia sprawę.

Należy również zwrócić uwagę na funkcjonalności, które ułatwiają lub uprzyjemniają korzystanie z ekspresu. Pierwszą z nich jest możliwość regulowania mocy kawy. Kolejną opcją jest regulacja temperatury parzenia. Te dwie funkcje dają możliwość stworzenia niepowtarzalnie smacznych kaw. Przydatnym dodatkiem może być również system podgrzewania. Dzięki temu napój zostanie na długo ciepły. Dobrze może się sprawdzić również blokada kapania oraz model ekspresu, który posiada automatyczne wyłączanie i zabezpieczenie przed przegrzaniem.

Co dokupić do ekspresów przelewowych?

Decydując się na ekspres do kawy przelewowy warto wybrać kilka akcesoriów do niego. W przypadku, gdy urządzenie nie posiada filtra metalowego należy zakupić filtry papierowe. Należy umieścić je w ekspresie, a kolejno wsypać  do nich zmielone poprzednio ziarna. Przez nie płynie gorąca woda, która tworzy aromatyczny, czarny napój.

Następny element ekspresu przelewowego to dzbanek, do którego trafia kawa podczas wytwarzania. Podstawowe naczynie jest sprzedawane w zestawie z całym ekspresem. Z racji, że produkt jest wykonany ze szkła może być łatwo stłuczony, pęknąć lub ulec porysowaniu. W większości sklepów można kupić je dodatkowo do zestawu podstawowego. Innymi akcesoriami mogą być również dodatkowy młynek do kawy oraz spieniacz do mleka. Dzięki temu kawa zyska pyszną, aromatyczną piankę.

Lubicie pić kawę codziennie? Zastanawialiście się kiedyś nad kupnem profesjonalnego sprzętu?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Haft koralikowy krok po kroku

Haft koralikowy jest specyficznym rodzajem haftu. W przypadku większości haftów – to kolorowe nici tworzą wzór. Tym razem to barwne, lśniące paciorki będą stanowiły główną ozdobę. Tego rodzaju haft stanowi świetną ozdobę dla każdego ubrania. Już kilka takich błyszczących, kolorowych elementów nada naszej odzieży zupełnie nowy wygląd.

Chrzan – uprawa, choroby

Chrzan pospolity (Armoracia rusticana) jest rośliną wieloletnią. Inne jego nazwy to warzęcha, warzucha. Osiąga wysokość ok. 150 cm. W Polsce chrzan występuje niemal wszędzie. Jego korzeń jest długi, w przekroju białawy. Ma niesamowicie silny aromat i smak. Znajduje zastosowanie w kuchni jako przyprawa. Również znane są jego właściwości lecznicze.

Zobacz też

Zmiana branży

Zmiana branży jak każda inna zmiana kojarzy nam się z ryzykiem, które lepiej nie podejmować, bo a nuż będzie gorzej - nic bardziej mylnego. W krajach zachodnich ludzie bardzo często zmieniają branżę, czy to ze względu na własne zainteresowania, czy też zmieniające się warunki rynku. U nas wśród pracowników pokutuje nadal nastawienie do pracy z minionego ustroju, czyli jeden zawód, jedna praca na całe życie. O dziwo zaczyna się kształtować nowy trend wśród pracodawców, którzy poszukują tzw. świeżej krwi, a więc osób które wcześniej wykonywały zupełnie inną pracę i mają zupełnie nowe spojrzenie.

Wybieramy blender ręczny — czym się kierować?

W domowej kuchni wykorzystuje się na co dzień liczne sprzęty, które w znacznym stopniu ułatwiają przygotowywanie poszczególnych potraw. Doskonałym...

Pierwsza pomoc przy oparzeniach. Podstawowe zasady

Oparzenie to uraz, na który narażone są osoby w każdym wieku. Wszyscy pacjenci wymagają tak samo pilnej pomocy medycznej....

Może Cię zainteresuje: