blender ręczny

W domowej kuchni wykorzystuje się na co dzień liczne sprzęty, które w znacznym stopniu ułatwiają przygotowywanie poszczególnych potraw. Doskonałym przykładem jest blender ręczny, przystosowany do siekania, miksowania, rozdrabniania oraz ucierania. Decydując się na jego zakup, należy koniecznie zwrócić uwagę na kilka istotnych parametrów. W przeciwnym razie urządzenie może nie spełnić naszych oczekiwań.

Wysoka jakość wykonania to priorytet

Za pomocą blendera ręcznego bez problemu przyrządzimy smakowite koktajle owocowe i warzywne, rozgrzewające zupy typu krem, delikatne musy, ketchup ze świeżych pomidorów, masło orzechowe, puree ziemniaczane, tatar, sos do pieczeni, sałatki, a także liczne kremy czy ciasta.

Przy wyborze omawianego sprzętu w pierwszej kolejności zainteresujmy się ogólną jakością, gdyż przekłada się ona bezpośrednio zarówno na żywotność, jak i przyjemność z eksploatacji. Pożądany jest w szczególności ergonomiczny kształt, wygodny uchwyt wykonany z antypoślizgowego tworzywa syntetycznego oraz końcówka miksująca ze stali szlachetnej.

Jeśli chodzi o ostrza, to najlepiej sprawdzają się egzemplarze ze stali nierdzewnej. Zapewniają bowiem skuteczne rozdrabnianie elementów o różnym poziomie twardości (warzyw, orzechów, mięsa), a dodatkowo bardzo wolno się tępią (oszczędność pieniędzy).

Moc i regulacja prędkości

W przypadku blendera ręcznego ogromne znaczenie ma z pewnością moc, która wpływa na wydajność pracy. Powinna wynosić od 800 do 1000 Watów, ponieważ taka wartość w zupełności wystarczy do sprawnego siekania dowolnych produktów. Pamiętajmy jednocześnie o tym, aby noże wykonywały co najmniej 20 000 obrotów na minutę, bo dzięki temu dania będą miały jednolitą, gładką konsystencję.

Sporym udogodnieniem jest tryb turbo (zwany inaczej impulsowym), wyraźnie przyspieszający moment obrotowy. Kolejny istotny parametr to liczba oferowanych prędkości. Przy systematycznym, ale nie codziennym użytkowaniu blendera przydatna okaże się jedynie kilkustopniowa regulacja. Z kolei w zaawansowanych zastosowaniach nie obejdzie się bez 10 albo nawet 12 poziomów prędkości (gwarancja precyzyjnego kruszenia i krojenia składników). Dodajmy, że najbardziej komfortowo obsługuje się regulację za pomocą sporego guzika, ewentualnie pokrętła.

Wykaz użytecznych akcesoriów

Przy zakupie blendera zwróćmy też uwagę na dołączone do niego akcesoria, ponieważ zwiększają one funkcjonalność sprzętu. Wymagane są przede wszystkim wymienne, standardowe końcówki przeznaczone do konkretnych zadań, czyli rozdrabniania, szatkowania, miksowania itp.

Nieoczywiste dodatki to natomiast trzepaczka do ubijania jajek, nasadka do przygotowywania puree i zagniatania ciasta, tarcza do wytwarzania frytek z ziemniaków, młynek do kawy i przypraw oraz wszechstronny malakser. Inne przydatne elementy to niskie i wysokie misy z miarkami, świetnie nadające się do umieszczania w nich obrabianych produktów. Mogą być wykonane z aluminium, gatunkowego tworzywa sztucznego bądź stali. Ostatnimi pożądanymi akcesoriami są worki próżniowe z zamknięciem strunowym.

Jeśli chcesz kupić blender sprawdź nasz ranking blenderów ręcznych

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here